Minister: Ghettolisten bliver mere nuanceret

I regeringens nye aftale om udsatte boligområder bliver der tilføjet to kriterier for, hvorvidt et område skal defineres som særligt udsat alment boligområde - og altså kommer på den såkaldte ghettoliste.

Det fortæller ministeren for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen (S).

- For vores vedkommende har det været et spørgsmål om at få kriterierne nuanceret og få dem gjort mere brugbare. Her har vi fået uddannelseskriteriet med, og vi har fået indkomstkriteriet med.

- Det er vigtigt, at der er lidt mere at arbejde med. Det har boligselskaberne sagt, og det har borgmestrene sagt, siger han.

Foruden indkomst og uddannelse gælder fortsat de gamle kriterier om kriminalitet, arbejdsløshed og antal indvandrere.

Ud over at tilføje flere kriterier gør den nye aftale også den periode, der vurderes ud fra, kortere. Hvad angår kriminalitet og arbejdsløshed, skal der nu ses to år tilbage i stedet for fire - med de øvrige tre kriterier ser man kun ét år tilbage.

- Det man har sagt, at der var brug for. Det betyder, at det bliver lidt nemmere at komme ind på listen og lidt nemmere at komme af igen, siger ministeren.

De Konservatives by- og boligordfører, Benedikte Kiær, tilføjer:

- Det er væsentligt, at man har nogle kriterier, hvor kommuner og boligområder kan se, at hvis de virkelig sætter ind med en intensiv indsats, kan det også lade sig gøre at komme af den her såkaldte ghettoliste, siger hun.

Ud over at aftalen ændrer på kriterierne for, hvornår boligområder skal på ghettolisten, skal en såkaldt værktøjskasse hjælpe med at forbedre de udsatte boligområder.

Værktøjskassen fokuserer blandt andet på, at kommunalbestyrelser skal stå i spidsen og koordinere en målrettet indsats mellem de forskellige aktører på området. Den fysiske og sociale indsats skal tænkes sammen med skoler, daginstitutioner, politi med videre.

Desuden skal beboersammensætningen ændres, og så skal renoveringer og opgradering af udearealer forbedre miljøet i de belastede områder.

Endelig skal der med aftalen laves en partnerskabsaftale mellem Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter og landets største fire byer. Ministeriet skal her sikre gode rammebetingelser for kommunernes indsats.

Regeringen har et mål om, at antallet af ghettoer skal reduceres med en fjerdedel inden udgangen af 2016. I øjeblikket står der 33 områder på ghettolisten, der revideres hvert år 1. oktober.

/ritzau/

Dagens Gossip