Minister: Grænsehandel rykker ikke til Rostock

Skrevet af admin

20/05/2015

Dagens topnyheder

Det kommer ikke til at betyde en geografisk forskubbelse i grænsehandlen, at den pantaftale, som regeringen har forhandlet hjem, kun omfatter Slesvig-Holsten og ikke nabodelstaten Mecklenburg-Vorpommern.

Det forudser miljøminister Kirsten Brosbøl (S) over for Ritzau.

- Vi har ikke noget forventning om, at det her kommer til at betyde at grænsehandlen flytter til Mecklenburg-Vorpommern.

- Der er 200 kilometer dertil fra den dansk-tyske-grænse, så det ville rationelt set ikke give nogen mening at køre den lange vej, påpeger hun.

Der er dog andre veje til Tyskland end over land, og grænsehandlere, som kører via Lolland-Falster, kan således sejle både til Puttgarten i Slesvig-Holsten og til Rostock i Mecklenburg-Vorpommern.

- Det er i Slesvig-Holsten, at 95 procent af grænsehandlen finder sted. Så er der fire-fem procent i Mecklenburg-Vorpommern, og jeg havde da gerne set, at de havde været med i aftalen, men vi synes det var vigtigt at få den indgået nu, siger Kirsten Brosbøl.

Hun fortæller, at hun har været i dialog med delstaten, men at den ikke har ønsket at være med i aftalen.

Skulle grænsehandlen mod ministerens forventning flytte sig mod øst, tror hun, at Mecklenburg-Vorpommern vil komme under pres.

- Så er jeg sikker på, at Slesvig-Holsten vil være en stærk allieret, da de ikke har nogen interesse i at miste omsætning og arbejdspladser. Jeg tror, der vil opstå et internt tysk pres på Mecklenburg-Vorpommern for at komme med i den her aftale, vurderer hun.

Den nye aftale betyder, at grænsebutikkerne i Slesvig-Holsten kan vælge, om de vil opkræve en pant, der skal indløses i Tyskland, eller en pant, der kan indløses i Danmark.

- Min forventning er, at de vælger at have begge dele, så det bliver en valgmulighed for kunden, siger ministeren.

Spørgsmål: Men hvis butikkerne vælger tysk pant, tvinger de kunderne til at komme tilbage med panten og handle mere. Er der incitament nok til at vælge den danske pant?

- Det er mit klare indtryk, at butikkerne er interesserede i at have så meget handel som muligt, og derfor vil det være logisk for dem at give danskerne det, de efterspørger, nemlig mulighed for at aflevere emballagen i Danmark, vurderer Kirsten Brosbøl.

Hun afviser kritikken fra Venstre, som mener, at regeringen kunne have indgået en bedre aftale.

- Det er enten den her aftale, eller også så er det ingen aftale med Tyskland. Vi har forhandlet i 10 år, og nu har vi muligheden for at få løst det her kæmpe miljøproblem, påpeger hun.

Ifølge ministeren når den nødvendig lovgivning ikke at blive behandlet i Folketinget inden det kommende valg.

/ritzau/