Minister griber ind: Polske virksomheder skal ikke undgå danske fagforeninger

Det siger ministeren i et interview med Berlingske Nyhedsbureau.

»Jeg har bedt embedsmænd om at tage kontakt til den polske ambassade for at rydde eventuelle misforståelser væk i forhold til, hvordan arbejdsmarkedet fungerer. Det er allerede sket. Der blev taget kontakt i fredags, og jeg afventer en reaktion på den baggrund,« siger Mette Frederiksen.

Fagbladet 3F afslører i det seneste fagblad, at ambassaden i en manual advarer polske virksomheder mod at indgå overenskomster med danske fagforeninger, da det kan blive en dyr fornøjelse. Danske fagforeninger beskyldes desuden for at anvende ulovlige metoder, når de vil have polske virksomheder til at aftale dansk løn. Som der står i manualen ifølge fagbladet:

»I praksis tvinger fagforeninger polske entreprenører, ved forskellige og ofte ulovlige handlinger, til at indgå overenskomster.«

Samtidig fraråder ambassaden at oplyse om lønforhold til sine ansatte og understreger, at fagforeningen ingen ret har til at få den slags informationer.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder

Ifølge beskæftigelsesministeren er det helt afgørende, at udenlandske virksomheder og lønmodtagere kender til, hvordan arbejdsmarkedet fungerer i Danmark.

»I Danmark har vi en anden model end andre lande. Den har vi tænkt os at passe godt på og værne om. Det er slet ikke til diskussion, at fagforeninger er et gode i Danmark, og at de fungerer fuldt ud lovligt,« siger Mette Frederiksen.

Lørdag blev regeringen opfordret til at tage affære af arbejdsmarkedsordførere fra både rød og blå blok.

Mens Enhedslistens Christian Juhl (Ø) kalder den polske manual »fuldstændig uacceptabel«, siger Eigil Andersen (SF), at den er med til at øge risikoen for, at danske arbejdere mister deres job.

»Det er uacceptabelt, at en stat, der er medlem af EU, skriver noget, som er med til at undergrave løn- og arbejdsforhold for en anden EU-stat. Det øger jo risikoen for underbetaling af udenlandske arbejdere i Danmark og for, at danske arbejdere mister deres job. Det er langt ude, og derfor bør den polske ambassade kontaktes for at få den tekst ændret,« siger Eigil Andersen.

I Dansk Folkeparti er Bent Bøgsted (DF) klar til at gå skridtet videre.

»Regeringen bør også undersøge, hvor mange andre ambassader der har lignende vejledninger liggende,« lyder det fra Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører.

Ifølge Fagbladet 3F ønsker den polske ambassadør i Danmark, Rafal Wisniewski, ikke at forklare sig i sagen, men det kan han formentlig blive nødt til. Foruden beskæftigelsesministerens henvendelse lyder det søndag fra Udenrigsministeriet, at man mandag vil undersøge sagen nærmere for at tage stilling til, om der skal gribes ind.

Fagbladet 3F skriver, at det blandt andre er den omstridte rådgiver og tidligere seriefusker Monika G. Lewinski, der står bag manualen fra Polens ambassade. Hun har stået bag fire firmaer, der har snydt sine polske ansatte for løn, og gennem flere år haft et tæt samarbejde med NCC, der er en af de største entreprenører i Polen.

Hendes selskaber har fået store ordrer fra NCC til at lægge DONGs kabler i København og på Sjælland.

Dagens Gossip