Minister holder hånden under flekslån

Efter massiv kritik fra realkreditinstitutter og investorer har erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) ændret sit lovforslag, der skal sikre fremtidens realkreditsystem.

Hånden bliver fortsat holdt under de populære flekslån med et-årig og treårig løbetid, som mange boligkøbere foretrækker. Men de fem-årige flekslån er ikke omfattet.

- Jeg er meget tilfreds med i dag at kunne fremsætte et lovforslag, som håndterer realkreditinstitutternes refinansieringsrisiko.

- Lovforslaget skal fremtidssikre den danske realkreditmodel til gavn for den finansielle stabilitet og det danske samfund, siger Henrik Sass Larsen i en pressemeddelelse.

- Lovforslaget sikrer, at danskerne også fremadrettet har adgang til en bred palet af lån, når de skal finansiere deres bolig, lyder det fra ministeren.

Det oprindelige udkast til lovforslaget har været i offentlig høring, men blev mødt af massiv modstand fra realkreditinstitutter og investorer.

Og ministeriet måtte erkende, at det praktisk var umuligt at få realkreditinstitutternes systemer tilpasset til de nye regler, så de kunne nå at træde i kraft ved årsskiftet som oprindeligt planlagt.

På den baggrund er lovforslaget ifølge ministeriet gjort mere fleksibelt med henblik på at skabe en model, som tilgodeser både institutter, investorer og låntagere og samtidig understøtter den finansielle stabilitet.

Lovforslaget skal nu behandles i Folketinget og ventes vedtaget i starten af det nye år, så sikkerhedsnettet for boligejerne med flekslån kan træde i kraft i foråret.

Det fjerner risikoen for realkreditinstitutterne, når de hvert år skal refinansiere lån for flere hundrede milliarder, hvis renten pludselig stiger voldsomt.

Især har de internationale ratingbureauer været skeptiske overfor realkreditinstitutternes store udlån af flekslån.

/ritzau/

Dagens Gossip