Minister: Institutioner må ikke acceptere hashmisbrug

»Jeg blev naturligvis bekymret, da jeg så indslaget om hashmisbrug på Nexus. Der er grund til alvorlig bekymring, hvis anbragte børn uændret kan fortsætte deres hashmisbrug på et anbringelsessted. De er jo anbragt, fordi de har behov for hjælp,« sagde ministeren.

Indslaget om Nexus blev bragt i DRs 21 Søndag i maj og blev efterfølgende udsat for massiv kritik, fordi en tidligere ansat på institutionen filmer de anbragte unge med skjult kamera for at dokumentere deres store forbrug af hash.

Det er en sag, der ifølge ministeren er »en lille bitte smule svær at gå til« - netop på grund af kritikken af DRs metoder - men hun fastslår alligevel, at hash aldrig må blive »en del af den accepterede kultur« på anbringelsessteder.

»En institution må aldrig stiltiende acceptere unges hashmisbrug. Der skal altid arbejdes intensivt med at få de unge ud af misbruget, fordi det ofte er en barriere for at løse øvrige problemer. Det gælder både Nexus og alle andre steder,« sagde Karen Hækkerup på samrådet.

Ministeren sætter sin lid til regeringens tilsynsreform, der, hvis den forhandles igennem ved finanslovsforhandlingerne til efteråret, stiller nye krav til anbringelsessteder.

»Med tilsynsreformen stiller vi blandt andet krav om, at alle sociale tilbud skal nygodkendes af socialtilsynene inden for to år. Her vil tilbud som Nexus blive vurderet på kvalitet inden for temaer som uddannelse, beskæftigelse, målgruppe, metoder, resultater samt organisation og ledelse på stedet,« siger Karen Hækkerup, der erkender, at tilsynet med anbringelsesstederne har været for dårlig.

»Der er stillet for få og upræcise krav til, hvad anbringelsessteder skal kunne. Anbringelse må ikke bare været opbevaring,« sagde ministeren.

Dagens Gossip