Minister: »Jeg bør måske satse mere på at blive kendt«

Hvis svaret er nej, så hører du til flertallet af danskere, der ikke ved, om den danske udviklingsminister tilhører Radikale, Socialdemokraterne eller SF.

Det er blot en fjerdel af de adspurgte i en måling, som Gallup har lavet for Berlingske Nyhedsbureau, der korrekt placerer Christian Friis Bach hos de Radikale, selvom han har været del af Thorning-regeringens ministerhold siden oktober 2011.

Spørgsmål: Du er igen i år den mindst kendte minister i regeringen. Hvad siger du til det?

»Jeg satser benhårdt på at blive kendt som den ukendte minister. Det er måske det, jeg er mest kendt for,« siger Christian Friis Bach (R) i spøg, inden han peger på nogle af de årsager, der kan gør det svært for danskerne at placere ham på Christiansborg.

»Jeg opholder mig i udlandet rigtig meget af tiden. Det er der, mit arbejde er. Det er det, mit arbejde handler om, og det er det, jeg prøver at løse så godt som muligt,« siger han og henviser også til, at han ikke som så mange andre i regeringen kom fra en karriere i politik, da han blev udpeget som minister.

I Gallup-målingen fra sidste år havnede Christian Friis Bach ligeledes på sidstepladsen, og tallene har ikke skubbet sig meget siden.

Mens 26 procent udpeger de Radikale som Friis Bachs parti, så melder hele 63 procent sig svar skyldig. Otte procent hælder til Socialdemokraterne og tre procent peger på SF. Ifølge ministeren hænger det sammen med den tid, vi lever i.

»Jeg tror da helt klart, der er en tendens til i de her år, hvor krisen kradser, at vi vender os lidt indad. Og dermed falder interessen for verden langt herfra, og det vil jeg gerne være med til at udfordre, for det kan gøre det endnu sværere at komme ud af krisen. Jeg tror netop, det er nu, at vi skal engagere os langt stærkere internationalt,« siger han.

Selvom den radikale minister spøger med, at han vil være kendt for at være ukendt, så ved han godt, at han bliver nødt til at arbejde for at øge befolkningens kendskab til ham.

»Hvis man skal vælges, så skal man have stemmer, og det bør jeg nok prioritere mere. Jeg bør måske satse mere på at blive kendt - ikke kun for det område, jeg repræsenterer, men også for den person, jeg er. Der er jeg måske nok anderledes end nogle af mine forgængere,« siger Christian Friis Bach.

Ifølge valgforsker ved Aarhus Universitet Rune Stubager er Udviklingsministeriet et svært sted at profilere sig fra.

»Folk er ikke ligeglade med udviklingspolitik, men det er noget, der betyder forholdsvist begrænset for dem,« siger han.

Rune Stubager peger på, at Friis Bach kan skæve til en af sine forgængere på posten, Venstres Søren Pind (V), hvis han ikke skal ende i den tunge ende igen til næste år.

»Hvis man som minister skal gøre sig kendt på det område, så skal man måske vælge en strategi, som den Søren Pind valgte, og komme ud med nogle bombastiske udmeldinger, som kan sætte gang i noget debat. Det har Friis-Bach valgt ikke at gøre. Det ville dog overraske mig, hvis han begyndte på det,« siger Rune Stubager.

Den »ukendte minister« oplever imidlertid selv, at det går i den rigtige retning.

»Hvor jeg for et år siden normalt altid kunne gå på gaden, uden at der var nogen, der kom hen til mig, så kniber det lidt mere i dag.«

Dagens Gossip