Minister: Kampen mod madspild er ikke kun i køkkenerne

Skrevet af admin

21/10/2013

Dagens topnyheder

Hvis der for alvor skal sættes ind over for spild af mad på globalt plan, så gælder det om at brede indsatsen længere ud end forbrugerens skraldespand i privaten.

Det siger fødevareminister Karen Hækkerup (S) i en skriftlig kommentar til forslaget om en international protokol, der skal begrænse verdens spild af mad.

- Madspild foregår også i supermarkeder og fødevarevirksomhederne og i landbruget, og det er vigtigt, at vi får hele møllen med, hvis vi skal lave en ambitiøs international protokol. Madspild er ikke kun det, vi smider i skraldespanden derhjemme, siger hun.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) åbnede den store konference om grøn vækst, Global Green Growth Forum (3GF), med målsætningen om, at der skal sættes ind over for spildet af mad med en international protokol.

På verdensplan er der et rigtig stort potentiale for at undgå madspild hele vejen fra jord til bord, siger Karen Hækkerup.

- Fra Fødevareministeriets side har vi bedt World Ressource Institute (WRI) om at gå efter en protokol, hvor man tæller alt spild med, lige fra sojabønnen til svinefodret bliver sået, til grisen ender som bacon på tallerkenen, siger ministeren.

Hun fremhæver, at den danske fødevaresektor i forvejen er blandt de bedste i verden til at undgå spild.

- Ikke mindst fordi vores landmænd er dygtige til at få mest muligt ud af naturens ressourcer. Det skal selvfølgelig anerkendes.

- Både for det danske erhvervsliv og jordens ressourcer, mener jeg, at det er meget vigtigt, at vi går efter en ambitiøs madspildsprotokol, der får alting med, siger Karen Hækkerup.

Baggrunden for statsministerens forslag om bekæmpelse af madspild er, at det anslåede madspild hvert år er på 1,3 milliarder ton fødevarer.

/ritzau/