Minister: Kampen mod IS rykker tæt på bebyggede områder

Skrevet af admin

18/04/2016

Dagens topnyheder

Danmarks indstilling til civile tab har ikke ændret sig, men det har kampen mod Islamisk Stat (IS) i Irak og Syrien.

Sådan lyder det i et nyt folketingssvar fra forsvarsminister Peter Christensen (V) før tirsdagens ventede vedtagelse af en udvidet dansk militærmission mod IS.

Diskussionen om civile tab blussede op, da der i sidste uge opstod tvivl om, hvorvidt regeringen åbner for, at danske F-16-fly kan bombe vigtige militære mål, selvom man har vished for, at civile er tilstede og risikerer at blive dræbt.

I et folketingssvar skrev Peter Christensen, at angreb ikke må gennemføres, hvis det forventes at forårsage civile tab, "som vil overstige den forventede konkrete og direkte militære fordel ved angrebet".

Det fik oppositionen til at bombardere ministeren med yderligere spørgsmål - blandt andet for at få svar på, om Danmark ændrer praksis i forhold til civile tab. Det er ikke tilfældet, forsikrer forsvarsministeren.

- Det danske styrkebidrag er undergivet den humanitære folkeret i forbindelse med indsættelse af danske kampfly i Irak og Syrien, hvilket ligeledes var tilfældet i forbindelse med indsatsen i Libyen i 2011, skriver forsvarsministeren.

- De grundlæggende principper om militær nødvendighed, distinktion, proportionalitet og humanitet, der gælder i dag, er således de samme som i 2011.

Til gengæld flyttes kampene mod større byer som Mosul og Raqqah, og det betyder, at koalitionen vil skulle bombe tættere på bebyggede områder - og dermed også civile.

- Luftstøtte i befolkede områder vil selvsagt kunne medføre situationer, hvor der som altid vil skulle ske en konkret opvejning af den militære nødvendighed mod de mulige eller forventede civile tab ud fra proportionalitetsprincippet, skriver Peter Christensen.

- Der er således ikke sket en ændring i tolkningen af proportionalitetsprincippet, men en udvikling af operationsmiljøet.

- Godkendelsen af militære mål er også ved tidligere luftoperationer foregået gennem en meget grundig proces, der skulle sikre, at risikoen for følgeskader, herunder civile tab, blev minimeret.

/ritzau/