Minister: Kerry erkender USA-ansvar i strid om Thulebasen

Skrevet af admin

18/06/2016

Dagens topnyheder

Grønland og Danmark har tilsyneladende fået en betydelig indrømmelse fra USA i den årelange strid om Thulebasen, hvor en milliardkontrakt på en serviceaftale i 2013 skiftede til amerikanske hænder - til tab og ærgrelse for Grønland.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) drøftede fredag konflikten med den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, og Grønlands landsstyreformand, Kim Kielsen.

- Der kom et rimelig klart budskab fra amerikanerne om, at de kender deres forpligtigelse. De vil også være i stand til at leve op til den på den ene eller den anden måde, siger Kristian Jensen efter mødet i Ilulissat.

Denne forpligtelse retter sig ifølge Kristian Jensen mod ”ånden i aftalen”, nemlig at ”kontrakten både skal levere skatteindtægter, arbejdspladser og uddannelsesmuligheder” i Grønland.

Frem til 2013 var det Danmark, som stod for tildelingen af servicekontrakten på Thulebasen.

Af frygt for, at Danmark ville få problemer med EU's konkurrenceregler, blev opgaven givet til amerikanerne. Derefter fik et amerikansk skuffeselskab kontrakten.

Sagen er i øjeblikket i proces ved en amerikansk domstol.

- Det er svært at komme videre på selve spørgsmålet om kontrakten, for domstole er uafhængige både i Danmark og i USA. Men vi fik en klar tilkendegivelse af, at USA anerkender sit ansvar, og amerikanerne er klar til at leve op til det, siger Kristian Jensen.

Den danske udenrigsminister havde før mødet meddelt, at han var klar til at gå ind i drøftelserne om kontrakten, hvis Grønland ville bringe emnet op. Det var den grønlandske regering klar til.

- Den altoverskyggende interesse, som grønlænderne har i løsningen på spørgsmålet om Thulebasen, er en kontrakt til gavn og glæde for det grønlandske samfund. Vi lægger vægt på den størst mulige positive effekt for Grønland, siger Kim Kielsen.

Den amerikanske udenrigsminister, som fredag deltog på en sejlads med Kielsen og Jensen på Isfjorden ved Ilulissat, ønskede ikke at kommentere sagen.

Kerry ønskede hverken at tale med grønlandske eller danske journalister under sit besøg i Grønland.

/ritzau/