Minister: Kommunerne må effektivisere ligesom staten

Statslige styrelser og ministerier skal årligt effektivisere deres drift med to procent. Nu skal 98 kommuner gøre det samme ved at omprioritere opgaver for 2,5 milliarder kroner årligt.

Det fastslår den nye finansminister, Claus Hjort Frederiksen (V), da han mandag afløser Bjarne Corydon (S) i Finansministeriet.

Forslaget bliver kraftigt kritiseret af KL's formand, Kalundborgs Venstre-borgmester, Martin Damm, der frygter nedskæring i velfærden.

- På det statslige område har der i mange år været tradition for, at man har haft et krav om omprioritering og effektivisering på to procent om året. Nu synes vi, at også kommunerne skal inddrages i den proces, siger Claus Hjort Frederiksen.

- Vi har en række områder, hvor der er behov for at flytte ressourcer ved en overgang mellem sektorer. Det oplagte er, når kommunen skal overtage ældre mennesker fra hospitalerne. Det kunne måske være rart at tilføre regionerne penge i den proces.

SR-regeringen er gået samme vej med sit krav om at effektivisere driften med 12 milliarder kroner. Det er for eksempel sket ved at digitalisere kommunikation mellem borgerne og det offentlige ved NemID, så de ikke mødes ansigt til ansigt.

Spørgsmål: - Kommunerne siger, at det vil gå ud over velfærden?

- Det behøver det ikke at gøre efter min opfattelse. Vi skriver jo i regeringsgrundlaget, at vi prioriterer kernevelfærden som sundhed, ældre og uddannelse, siger Claus Hjort Frederiksen.

Kommunerne kan effektivisere ved såkaldt best practice, hvor de følger eksemplet fra de kommuner, som klarer sig bedst, påpeger finansministeren.

- Nu må vi tage en drøftelse med kommunerne om disse ting. Så skal det udmøntes ved forhandlinger senere, siger Claus Hjort Frederiksen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip