Minister: Kvote 2 skal sikre topmotiverede studerende

Skrevet af admin

04/08/2016

Mest læste i dag

Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) er ikke overrasket over en ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) der viser, at kvote 2-systemet ikke hjælper til at få unge fra ikke-boglige hjem ind på universitetet.

- Børn fra hjem med forældre med en videregående uddannelse har den samme fordel i kvote 2, som de har i gymnasiet. De er typisk gode til at tale for sig og har måske endda forberedt sig på en optagelsessamtale med deres forældre, siger hun.

Ministeren forklarer, at kvote 2 ikke specifikt skal sikre social mobilitet. Derimod fremhæver hun en række andre formål med ordningen.

- Den tjener det formål, at unge, der har været uheldige til en eksamen, stadig har chancen for at komme ind på deres drømmestudium. Den skal sikre, at de studerende, der bliver optaget, er topmotiverede.

- Og endelig tjener den det formål at sikre, at andre erfaringer og kompetencer end karakterer bliver honoreret.

I SFI-undersøgelsen, som er omtalt i både Politiken og Information, fremgår det, at forældrenes uddannelsesniveau ikke falder drastisk mellem kvote 1 og kvote 2, som det burde, hvis der skulle være en socialt udlignende effekt.

Universitetet ønsker at bruge kvote 2 til at finde de mest kvalificerede studerende, ikke som et socialt værktøj, forklarer han over for avisen.

SF mener, at tiden er kommet til at indføre positiv særbehandling, så unge fra uddannelsesfremmede hjem får en større chance for at komme ind på universitetet.

Det er Ulla Tørnæs ikke enig i.

- Jeg kan være bange for, at vi sender et forkert signal til flittige og ambitiøse uge. Det vigtige for mig er, at vi skaber lige muligheder for alle, siger hun.

/ritzau/