Minister: Landbrugsaftale skaber job i presset branche

Skrevet af admin

22/12/2015

Dagens topnyheder

Der er udsigt til flere job i udkanten som følge af blå bloks aftale om en ny fødevare- og landbrugspakke, der faldt på plads mandag aften.

Det mener miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), der dog ikke kan sætte et konkret tal på, hvor mange job aftalen vil skabe.

- Jeg ser for mig, at det skaber job rundt omkring i Danmark i de dele af landet, som virkelig trænger til, at der kommer noget vækst. Det betyder muligheder for mejerier, slagterier og i fødevarebranchen som helhed, siger Eva Kjer Hansen til Ritzau.

- Det er i den grad i det danske samfunds interesse, lyder det.

Ministeriets beregninger viser, at den nye aftale bidrager med omkring en milliard kroner til det strukturelle bruttonationalprodukt. Men den præcise beskæftigelseseffekt er altså umiddelbart ukendt.

Ministeren henviser dog blandt andet til, at Københavns Universitet har regnet sig frem til, at gødningsrestriktioner, der nu fjernes, koster landmændene mellem 1,3 og 1,8 milliarder kroner årligt.

- Det betyder meget for landbruget, at der sker noget nu. Mange er i en økonomisk meget vanskelig situation, og det er vigtigt med initiativer, der skaber gode rammevilkår. Samtidig får vi en ordentlig miljøbeskyttelse, siger Eva Kjer Hansen.

- Nu gør vi det danske spisekammer større og grønnere, og det gør vi på en måde, hvor vi skaber plads til mere produktion i landbruget samtidig med, at vi beskytter miljøet, fortsætter hun.

Sidste år beskæftigede fødevaresektoren i Danmark 140.000 personer og eksporterede for 148 milliarder kroner ifølge Miljø- og Fødevareministeriet.

/ritzau/