Minister: Lange udsigter til nye EU-regler om børnepenge

Skrevet af admin

07/12/2015

Dagens topnyheder

Der skal være større balance og en større følelse af rimelighed i de EU-regler, der bestemmer, hvilke sociale ydelser lønmodtagere kan tage med over landegrænserne.

Sådan lød budskabet fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han fredag morgen havde sovet på det danske nej til at afskaffe EU-retsforbeholdet.

Og ifølge beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) arbejder regeringen "intenst" på at få ændret de regler, der blandt andet betyder, at arbejdstagere fra andre EU-lande kan sende danske børnepenge hjem til familien.

Men det har lange udsigter at få lavet reglerne om, vurderer ministeren.

- Interesserne ligger på kryds og tværs. Nogle lande har høje velfærdsordninger, mens nogle lande har mindstelønninger, som ligger markant under de nordiske velfærdssamfunds udbetalinger, siger Neergaard Larsen

Mandag skulle han have diskuteret den pågældende forordning med sine ministerkolleger fra andre EU-lande, men diskussionen blev udsat, ifølge ministeren uden nogen forklaring.

Hans vurdering er dog, at det skyldes, at Kommissionen gerne først vil have en afklaring af, om Storbritannien kommer til at forlade EU. Netop adgangen til sociale ydelser er et kardinalpunkt for den britiske premierminister David Cameron

- Jeg kan godt forestille mig, at vi ikke kommer videre med det her, før der foreligger en så stor afklaring af den britiske situation, at man har en begrundet formodning for, hvor den lander henne. Der kan godt gå noget tid, siger Neergaard.

I 2012 indførte Danmark et optjeningsprincip for børnepenge, så kun personer, der havde arbejdet en længere periode i Danmark, kunne få ydelsen.

Men det princip vurderede EU-Kommissionen var i strid med EU-reglerne, og den daværende SR-regering valgte at rette ind.

Selvom Venstre kritiserede den beslutning og før folketingsvalget talte for igen at indføre et optjeningsprincip, er den nye regering fortsat med at administrere efter de EU- regler, som den ifølge ministeren arbejder intenst på at få lavet om.

Men skulle det slå fejl, vil beskæftigelsesministeren ikke afvise at gå tilbage til et dansk genoptjeningsprincip.

- Jeg tør ikke afvise noget som helst, hvis det viser sig på et eller andet tidspunkt, at vi ikke kan finde frem til en løsning, som af den danske befolkning og det danske folketing opleves som rimelig og retfærdig. Så må vi tage det derfra.

/ritzau/