Minister nægter at svare på spørgsmål om landbrugspakke

Skrevet af admin

17/06/2016

Dagens topnyheder

Den omstridte landbrugspakke har allerede kostet én minister jobbet, og den bliver ved med at give Venstre-regeringen hovedpine.

Fredag er det kommet frem, at EU-Kommissionen muligvis vender tommelfingeren nedad for finansieringen af landbrugspakken.

Det har regeringens egne embedsmænd vurderet i interne dokumenter om landbrugspakken, som Berlingske har fået adgang til.

Risikoen opstår, fordi pakken skal finansieres med penge, der blandt andet er øremærket økologi, natur og ny teknologi. Og derfor kan det knibe med at få grønt lys fra EU-Kommissionen.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) nægter at svare på spørgsmål om sagen.

- Jeg har ingen kommentarer, siger ministeren, der som så mange andre politikere i disse dage er på Bornholm til Folkemødet.

Spørgsmål: Landbrugspakken er en vigtig sag for jer. Hvorfor vil du ikke svare på spørgsmål?

- Jeg har ingen kommentarer, gentager Esben Lunde Larsen.

Spørgsmål: Kan du begrunde, hvorfor du ikke vil svare på spørgsmål?

- Når jeg siger, at jeg ingen kommenterer har, så betyder det, at jeg ingen kommentarer har. Overhovedet, siger han.

Hele blå blok står bag landbrugspakken, som betyder, at randzonerne afskaffes, at landmænd får lov til at gødske mere, og at der planlægges en helt ny miljøregulering. En række forskere mener dog, at der er benyttet problematiske regnemetoder.

Daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) blev beskyldt for at pynte på tallene i forhold til pakkens påvirkning af miljøet.

Det fik De Konservative til at melde ud, at partiet ikke længere havde tillid til ministeren, og Eva Kjer Hansen endte med at gå som minister i begyndelsen af året.

Landbrugspakken er fortsat også en sag, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal forholde sig til.

Flere oppositionspartier har indkaldt Lars Løkke Rasmussen i samråd, efter at Berlingske onsdag skrev, at regeringens top var advaret om, at der var problemer med beregningerne bag landbrugspakken.

Det er endnu uvist, om Løkke møder op til det samråd.

/ritzau/