Minister nærer klimahåb efter breaking news fra forskere

Skrevet af admin

07/12/2015

Dagens topnyheder

Mens forhandlinger om en global klimaaftale mandag spidser til, er en positiv nyhed fra videnskabens verden dumpet ned i Paris, hvor verdens lande forsøger at redde kloden.

CO2-udledningen falder i 2015.

Nyheden kan, mener den danske energi- og klimaminister, blive katalysator i den politiske proces mod en ambitiøs aftale, der skal bremse forandringerne af klimaet.

- Jeg har set det. Det er positivt, og det viser, at det kan svare sig at gøre noget, siger Lars Christian Lilleholt (V) til Ritzau.

- Det viser, at der er en politisk vilje til at gøre noget i dele af verden. Den forståelse skal vi bare have spredt ud over hele verden, og så skal vi have skabt en fælles forståelse af, at det er noget, vi vil.

Artiklen i det videnskabelige tidsskrift Nature Climate Change viser, at udledningen af drivhusgassen for første gang er faldet i en periode med økonomisk vækst.

Især på grund af lavere kulforbrug i Kina fladede den globale CO2-kurve ud i 2014, og den står nu til at dale med omkring 0,6 procent i 2015, viser undersøgelsen.

Den danske minister understreger vigtigheden af, at alle tager ansvar i forsøget på at bremse klimaforandringerne.

- Flere og flere lande møder et pres fra deres befolkninger om, at vi skal gøre noget. En ting er, at politikere mødes og snakker med forskere, men skal dette lykkes, så skal det sætte sig. Så skal alle mennesker gøre en indsats, siger Lilleholt.

De nuværende klimaløfter fra verdens lande er ikke tilstrækkelige til at sikre en ambitiøs aftale, mener energi- og klimaministeren, som håber, at man i løbet af ugen kan stramme til og få flere tilsagn på bordet.

Ifølge de beregninger, som EU og Danmark holder sig til, vil de aktuelle løfter føre til en temperaturstigning i år 2100 på tre grader celsius fra førindustrielt niveau.

Målsætningen er at nå en aftale, der kan holde stigningen under to graders celsius, da forskerne regner to grader for en kritisk grænse, hvis man vil undgå omfattende og uoprettelige klimaforandringer.

/ritzau/