Minister: Ny bande i Danmark øger konfliktniveau

Skrevet af admin

16/06/2016

Mest læste i dag

I de sidste to måneder har Danmark haft fem skudepisoder og et knivdrab med relation til rocker- og bandemiljøet.

Det er især den nytilkomne gruppering Black Jackets' forsøg på at tilkæmpe sig markedsandele fra to mere etablerede grupper, der skaber problemerne.

Sådan lyder det fra justitsminister Søren Pind (V), der torsdag var kaldt i samråd af Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen (S).

- Der er i øjeblikket et forhøjet spændingsniveau i miljøet, primært på Sjælland. Nye grupperinger er kommet til og forsøger at skaffe sig adgang territorier og markeder.

- I øjeblikket er der to konflikter, som begge involverer Black Jackets. Politiet har et veletableret overblik over konflikterne og har gennemført flere indsatser, siger Søren Pind.

Samrådet kommer efter flere opsigtsvækkende sager. Trine Bramsen fremhæver blandt andet, at Nordsjællands Politi har oprettet visitationszoner efter voldsepisoder og fund af store mængder våben hos indvandrerbanderne Black Jackets og Loyal to Familia.

I Odense har grupperingen Black Army skabt utryghed:

- I Odense har Black Army lavet en magtdemonstration, der betød, at bymidten blev lukket, så børn ikke kunne komme hjem og måtte søge tilflugt på lokale biblioteker. Det er ikke holdbart, siger Trine Bramsen.

Trine Bramsen brugte samrådet til i en fredelig tone at spørge til behovet for nye politiske initiativer.

Et flertal på Christiansborg har i 2009 og 2014 vedtaget såkaldte bandepakker, der giver politiet ekstra redskaber og ressourcer til at bekæmpe den særlige form for kriminalitet. Og på nuværende tidspunkt er der ikke brug for yderligere tiltag, siger Pind:

- Hvis den konkrete situation tilsiger det, så vil jeg ikke tøve med at se på nye redskaber. Det er myndigheder i frontlinjen også opmærksomme på. Melding fra Rigspolitiet er dog, at der ikke er behov for nye redskaber på nuværende tidspunkt, siger Søren Pind.

Regeringen har varslet, at man ønsker at forhandle om en ny bandepakke med Folketingets partier. Men der bliver altså ikke tale om et hasteindgreb, fastslår justitsministeren.

Han kunne samtidig henvise til, at antallet af registrerede medlemmer af rocker- og bandegrupperinger er faldet med 500 personer de sidste fire år. I dag er 1400 personer registreret. Heraf er lidt over 300 i øjeblikket fængslet.

Ifølge Søren Pind er der samtidig tegn på, at de involverede kun er i miljøet i kortere tid. Kun 10 procent af de 1400 personer har været medlem af en rocker- eller bandegruppering siden 2009, fremhæver Søren Pind.

/ritzau/