Minister om børnepenge: Vi skal følge EU-regler

Der er ikke noget at gøre. Danmark skal følge EU-reglerne.

Sådan lyder det fra skatteminister Morten Østergaard (R), som dermed gør regeringens linje i sagen om børnecheck til EU-borgere helt klar.

Danmark kan ikke modsætte sig, at herboende EU-borgere kan få børnepenge, som de efterfølgende kan sende videre til familien i hjemlandet.

- Jeg er meget åben over for at diskutere, hvordan man skal bringe dansk lov i overensstemmelse med EU-retten. Men det jeg ikke kan tilbyde er, at vi lader som om, at EU-reglerne ikke findes.

- Det ville Venstre og De Konservative heller ikke have gjort, hvis de havde siddet i regering, siger Morten Østergaard til Ritzau.

Der tegner sig et flertal uden om regeringen, som ikke ønsker at sende børnechecken ud af landet. Men Morten Østergaard giver ikke meget for løsningsforslagene fra de borgerlige partier:

- Den juridiske vurdering er glasklar og er baseret på domme fra EU-domstolen og derfor er det ikke nogen løsning at opsøge et slagsmål med domstolen, som De Konservative vil.

- Jeg forstår, at Venstres stærkeste forslag er at gå i dialog med EU-Kommissionen, men det har vi jo været. Derfor er der brug for, at partierne bekender kulør og siger, om dansk lov skal være i overensstemmelse med EU-retten eller ej, siger Morten Østergaard.

EU-Kommissionen rettede i sommer henvendelse til Danmark for at få renset ud i de optjeningsprincipper, som VK-regeringen i sin tid indførte for, at EU-borgere kan opnå dansk børnecheck.

Regeringen rettede administrativt ind efter EU, men det skete uden at fremsætte ændringerne for Folketinget gennem et egentligt lovforslag på området. Det fik i januar Dansk Folkeparti til at beskylde regeringen for grundlovsbrud.

Efter udmeldingerne fra både Enhedslisten og de borgerlige partier ser det svært ud for regeringen at skaffe et flertal for at ændre lovgivningen. Men Morten Østergaards udtalelser tyder på, at regeringen vil fortsætte med at administrere efter EU-reglerne.

/ritzau/

Dagens Gossip