Minister om klimarapport: Den er helt gal

Rapporten slår blandt andet fast, at den arktiske is i 2012 smeltede rekordhurtigt, og at andelen af snedækket land var den hidtil laveste. Samtidig blev mængden af CO2 i atmosfæren målt på det hidtil højeste niveau.

»Det er desværre ikke en rapport, der kommer bag på os. Vi har længe været klar over, at den er helt gal med klimaet, og at der skal gøres noget. Men det er klart, at når vi får alle de tørre facts linet op på den måde, så er det tankevækkende, og det gør det i hvert fald klart for mig, at det er på høje tid at handle,« siger klimaminister Martin Lidegaard (R).

Ifølge klimaministeren fører Danmark en af de mest offensive og bæredygtige energipolitikker i verden, hvor vi blandt andet stræber mod at have 70-80 procents vedvarende energi i vores el allerede i 2020.

Men der er andre områder, hvor vi kunne gøre det bedre, erkender Martin Lidegaard.

»Især inden for transport og landbrug. Og det er også præcis de områder, vi har i fokus, når vi fra regeringens side fremlægger en klimaplan i næste uge,« fortæller han og uddyber:

»Vi har sat os ned og set på, hvad vi har af redskaber i værktøjskassen, og så har vi gennemregnet en lang række virkemidler, der kan få CO2-udledningerne ned, især inden for landbrug og transport, men også inden for energi- og affaldssektoren.«

Rapporten fra NOAA, der er udarbejdet med bidrag fra 384 forskere fra 52 lande, er tænkt som retningslinje for verdens politiske beslutningstagere.

»Vores planet bliver som helhed et varmere sted,« siger direktør Kathryn Sullivan fra NOAA til nyhedsbureauet AFP.

Hun understreger, at det er »foruroligende nyt«.

»Observationerne advarer os om en fremtid, hvor ekstremer og intensiteten af visse ekstremsituationer bliver mere hyppigt forekommende og mere intense, end hvad vi hidtil har set,« fastslår hun.

Dagens Gossip