Minister retter ind efter ombudsmandens kritik om asylbørn

Skrevet af admin

01/02/2016

Dagens topnyheder

Fremover bliver uledsagede flygtningebørn bedre vejledt i deres ret til at blive familiesammenført.

Det fremgår af et svar til Folketingets Ombudsmand fra Udlændingestyrelsen og Udenrigsministeriet, skriver DR Nyheder.

Der sker, efter at ombudsmanden vil have Udlændingestyrelsen til at forklare, hvorfor styrelsen ikke oplyser børnene om deres ret til at få fremskyndet en eventuel familiesammenføring.

Uledsagede mindreårige har i kraft af FN's Børnekonvention ret til at søge om familiesammenføring fra den dag, de får ophold i landet. Alligevel er oplysningerne om denne undtagelse udeladt i de papirer, som Udlændingestyrelsen har udleveret.

I brevet til ombudsmanden skriver udlændingeminister Inger Støjberg (V), at hun ikke finder grundlag for at antage, at der skulle være givet forkert vejledning, men at hun nu vil ændre vejledningen.

Nu lyder den nye lovtekst således:

- Du har fået midlertidig beskyttelsesstatus. Din familie kan derfor som udgangspunkt tidligst få familiesammenføring, hvis din midlertidige opholdstilladelse forlænges efter tre års ophold. Din familie vil dog i visse tilfælde have mulighed for at få opholdstilladelse i Danmark inden for de første tre år.

I Dansk Flygtningehjælp mener asylchef Eva Singer, at det er problematisk, at flygtningebørn ikke er blevet informeret om deres særlige ret hidtil.

Hun synes, at den nye vejledning er en forbedring af den forrige, men er fortsat ikke helt tilfreds med ordlyden.

- Man skriver, at der i udgangspunktet ikke er mulighed for familiesammenføring, hvor vi mener, at udgangspunktet bør være, at der er mulighed for familiesammenføring, siger hun til Ritzau.

- Konsekvensen kan blive, at de ikke søger om at få deres forældre til Danmark, fordi de har misforstået de regler, der findes, og de derfor venter med familiesammenføring i helt op til tre år, siger Eva Singer.

Danmark har det seneste år modtaget et rekordstort antal uledsagede flygtningebørn. Alene i de første 11 måneder af 2015 søgte 1700 mindreårige om asyl.

/ritzau/