Minister sætter ind mod misbrug af stjålne id-papirer

Svindlere skal ikke kunne misbruge andres identitet til at købe varer på kredit.

Sådan lyder det fra social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V), der arbejder på en løsning, hvor borgere kan oprette en kreditbeskyttelse i CPR-registret.

- Med dette initiativ vil vi stille et redskab til rådighed for borgere og butikker, som kan forebygge identitetsmisbrug, siger Karen Ellemann.

- Lignende modeller kender vi fra Sverige og Norge, og jeg er rigtig glad for, at vi nu kan byde ind med en løsning i CPR, siger hun.

Løsningen indebærer, at borgeren, der har fået stjålet sin pung under shoppeturen, skal kunne gå ind på borger.dk og oprette en kreditbeskyttelse.

Det skal forhindre, at tyve kan købe varer eller optage lån i borgerens navn.

Oplysningen om kreditbeskyttelse vil med det samme være tilgængelig for de mange butikker, som trækker på oplysninger fra CPR-registret.

Butikkerne bliver således advaret om, at en tyv muligvis er på spil, hvis vedkommende prøver at købe en vare på kredit ved hjælp af et stjålent kørekort, pas eller anden form for id.

- Er beskyttelsen på plads, inden tyven begynder sit misbrug, er det et effektivt redskab, som kommer både borgere og i særdeleshed erhvervslivet til gavn. Det er jo butikkerne, som taber penge på denne type kriminalitet, siger Karen Ellemann.

Hos Forbrugerrådet Tænk hilser man ministerens initiativ velkomment.

- Vi bakker op om den løsning, som det lyder her, siger seniorjurist Anette Høyrup.

- Hvis man får sit betalingskort stjålet, kan man få det spærret hos sin bank. Hvis telefonen bliver stjålet, kan man få den lukket hos telefonselskabet, men vi mangler en løsning, hvis man får sit pas eller kørekort stjålet, siger Anette Høyrup.

Også erhvervsorganisationen Dansk Erhverv er positiv over for forslaget.

- Det nye register vil kunne hjælpe butikkerne med at reducere de tab, de i dag lider som følge af identitetstyverier, og vi håber derfor, at der kan findes flertal for forslaget, og at det kan komme op at køre hurtigst muligt, siger chefkonsulent i Dansk Erhverv Bo Dalsgaard.

Organisationen ser dog gerne, at forslaget kombineres med at give butikkerne adgang til at kontrollere, om et kørekort eller pas er meldt stjålet.

- Det vil give en yderligere sikkerhed for både borgere og butikker, siger Bo Dalsgaard.

Ministeren forventer at fremsætte et lovforslag om ændring af CPR-lovgivningen i næste folketingssamling. Hvis forslaget går igennem Folketinget, kan løsningen være klar i begyndelsen af 2017.

/ritzau/

Dagens Gossip