Minister sender årets sidste nødhjælpskroner til Afrika

Skrevet af admin

01/01/2016

Mest læste i dag

Regeringen sender 158 millioner kroner til akutte nødhjælpsprojekter i Afrika og Afghanistan.

Pengene er den sidste post af de i alt 2,2 milliarder kroner, der var afsat til humanitære projekter i 2015, og der er altså tale om penge, der allerede var afsat, men som ved årets udgang er blevet udmøntet til projekter i otte afrikanske lande samt Afghanistan.

Grunden til den sene uddeling af 2015-midlerne er, at det efter tsunamien i Sydøstasien i december 2004 er blevet kutyme at tilbageholde en del af nødhjælpskronerne indtil nytår for ikke at løbe ind i uforudsete udgifter i budgetårets sidste dage.

Bag tildelingen af de gemte penge til Afrika står udenrigsminister Kristian Jensen (V), der i december har været på rejse i blandt andet Kenya, hvor han besøgte en lejr med flygtninge fra Somalia og Sydsudan.

- Det er nogle af verdens i forvejen fattigste mennesker, fra nogle af verdens fattigste lande, der er drevet på flugt fra voldsomme konflikter, som vi sjældent hører om, siger Kristian Jensen i en pressemeddelelse om bevæggrunden for at favorisere de afrikanske nødhjælpsprojekter frem for eksempelvis syriske.

Regeringens ulandskurs har på det seneste været under voldsom beskydning - ikke mindst efter at det kom frem, at regeringen skærer 2,7 milliarder kroner af ulandsbistanden for 2015, som den tidligere regering havde bevilget.

Den barbering fik kort før jul et flertal i Folketinget til at stemme for, at i hvert fald 1,4 milliarder af kronerne alligevel kom til udbetaling, men det flertal nægter udenrigsministeren at rette sig efter.

Og det ændrer de 158 millioner kroner, der nu sendes til Afrika og Afghanistan, ikke ved, da der ikke på noget tidspunkt har været planer om at skære i nødhjælpspuljen på 2,2 milliarder.

De nye penge til Afrika ændrer heller ikke ved regeringens planer om at skære knap tre milliarder kroner af ulandsbistanden til næste år samt at bruge en markant større del af ulandskronerne på at håndtere asylansøgere i Danmark.

/ritzau/