Minister skal stå skoleret i tolkesag

Tre e-mail og et telefonopkald. Det er, hvad forsvaret gennem mere end tre måneder har forsøgt sig med for at få vigtige oplysninger om 37 af dets afghanske tolke fra det amerikanske firma Mission Essential Personnel.

Det viser en aktindsigt, Information har fået i korrespondancen mellem forsvaret og firmaet.

Informationerne om tolkene er vigtige, fordi de skal bruges til at vurdere, om tolkene har krav på hjælp som følge af den tolkepakke, regeringen tidligere på året lavede sammen med Venstre, Konservative og Liberal Alliance.

Pakken giver tolkene mulighed for at få hjælp lokalt eller asyl i Danmark, hvis de opfylder en række kriterier.

Men som Information kunne fortælle i begyndelsen af august, har Mission Essential Personnel, som Danmark har hyret 37 af sine mindst 195 tolke af, ikke udleveret oplysningerne.

Dengang afviste daværende forsvarsminister Nick Hækkerup (S) over for Ritzau, at forsvaret "har siddet på hænderne her".

Nu viser det sig, at indsatsen for at få firmaet til at udlevere de manglende oplysninger beløber sig til i alt tre e-mail og et telefonopkald, fra man begyndte at efterspørge oplysningerne 22. april og frem til, at Information bad om aktindsigt 4. august.

Det seneste forsøg på kontakt er en e-mail fra 4. juni. I to måneder har forsvaret altså slet ikke forsøgt at kontakte firmaet. Og det er langt fra godt nok, mener flere forsvarsordførere på Christiansborg.

- Det er dybt utilfredsstillende. Det viser, at den tidligere minister, Nick Hækkerup, ikke har taget problemet seriøst. Og det er helt uacceptabelt i en sag, der kan handle om liv eller død, siger Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen, til Information.

Han vil nu bede forsvarsminister Nicolai Wammen (S) redegøre for sagen. Wammen tilrådte som ny forsvarsminister den 8. august.

Heller ikke Enhedslisten og Liberal Alliance er tilfredse. Også de vil stille spørgsmål til ministeren.

Det har ikke været muligt for Information at få et interview med forsvarsminister Nicolai Wammen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip