Minister skubber kampfly-valg til næste år

Den danske offentlighed må vente yderligere en tid, før det bliver afgjort, hvilket kampfly Flyvevåbnet skal have til at erstatte de slidte F-16-jagere.

På et samråd i Forsvarsudvalget torsdag meldte forsvarsminister Peter Christensen (V) ud, at det først bliver inden for de "næste måneder".

- Sandsynligvis mest realistisk i starten af det nye år, lagde ministeren til.

Dermed skubber forsvarsministeren officielt den tidsramme, hans forgænger på posten, Carl Holst (V), meldte ud, da han tidligere på året varslede et typevalg " i løbet af efteråret".

I forbindelse med det forestående valg af det nye kampfly blandt de tre bejlere til ordren - Eurofighter, F35 og Super Hornet - har der ud over tidsrammen hersket tvivl om, hvor åbent regeringen vil lægge analyserne af de tre kandidater frem.

Altså, hvor utilsløret regeringen vil lægge grundlaget for sin beslutning frem.

Denne usikkerhed gjorde forsvarsministeren på samrådet sit til at mane i jorden ved klart at love, at hele den rapport, som et særligt kontor under Forsvarsministeriet har arbejdet på siden 2013, vil blive tilgængelig for Folketinget.

De dele, der af militære eller kommercielle årsager ikke kan sendes ud til offentligheden, vil politikerne i Folketinget have mulighed for at komme over og læse i Forsvarsministeriet, lovede Peter Christensen.

Og den grad af åbenhed fik Socialdemokraternes forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen, til at rose ministeren.

- Så kan jeg ikke se, at der kan være mere åbenhed om noget, og jeg vil sådan set bare gerne kvittere for, at det er så præcis, ministeren har været her i samrådet i dag, sagde Henrik Dam Kristensen.

Helt så glad for ministerens svar havde Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, ikke grund til at være.

Flyvholm forsøgte i flere omgange, at få ministeren til at forholde sig til, at rapporter fra USA i foråret viste sikkerhedsmæssige problemer med F35-flyet.

Men ministeren gled af på spørgsmålene.

- Jeg finder det som forsvarsminister på nuværende tidspunkt rigtigst ikke at udtale mig om de enkelte kandidater, læste han op af medbragt talepapir.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip