Minister står fast på krav om dyrkningsfrie randzoner

Det slog hun fast på et samråd i fødevareudvalget onsdag eftermiddag, hvor hun under det fem kvarter lange møde blev udspurgt af oppositionen.

»Randzoneloven opretholdes. Det er et godt og effektivt initiativ, som har vist positiv effekt for vores natur,« sagde Mette Gjerskov.

Ministeren skulle svare på, hvordan hun vil sikre, at landmændene får kompensation for at undlade dyrkning i randzonerne. Det er et element i regeringens vandplaner, og planen var, at EU skulle betale en del af gildet i form af medfinansiering af kompensationen for dyrkningstabet.

Men EU har betinget sig, at vandplanerne skal være på plads, før man vil bidrage til finansieringen. Og vandplanerne er langt fra på plads.

De blev sidste år taget af bordet, fordi høringsfristen var for kort, og nu har regeringen spillet ud med et nyt forslag til vandplaner. Planerne kan dog tidligst blive vedtaget i 2014.

Derfor har fødevareministeren taget initiativ til en midlertidig statslig støtteordning, der skal kompensere landmændene for tabet ved randzonekravet.

Mette Gjerskov slog fast, at det langt fra en nogen »ønskesituation«, men at det er den bedste løsning for at sikre, at landmændene får deres kompensation. Gjerskov oplyste på samrådet, at ordningen betyder en merudgift på 59 millioner kroner.

Selv om man laver en midlertidig national støtteordning, er det ikke alle landmænd, der vil blive kompenseret.

10-20 store landbrug rammer det såkaldte støtteloft og går glip af kompensation for samlet set 600.000-700.000 kroner.

Formand for fødevareudvalget, René Christensen (DF), lagde på samrådet ikke skjul på sin overraskelse.

»Ministeren har sagt, at der ikke var tvivl om, hvorvidt landmændene ville blive kompenseret for randzonerne. Og så står vi alligevel her i dag med en ordning, der ikke er på plads. Det er foruroligende,« sagde han ved samrådet.

Mette Gjerskov mente dog ikke, hun kunne klandres.

»Jeg har ikke vildledt nogen, jeg har hele tiden sagt, at kompensationen hviler på vandplanerne. Jeg har ikke vildledt udvalget og Folketinget,« slog ministeren fast.

Dagens Gossip