Minister stoppede alvorlig lægekritik

Skrevet af admin

20/12/2014

Dagens topnyheder

En klokkeklar og alvorlig overtrædelse af konkurrenceloven, som har skadet patienterne og betydet længere ventetider, og som ville udløse bøde og politianmeldelse af speciallægernes brancheforening.

Det konkluderede Konkurrencestyrelsens forleden.

Det skete efter at styrelsen i mere end to år har kulegravet speciallægeforeningen Faps for at undersøge, om den har overtrådt konkurrenceloven ved at opfordre hver enkelt praktiserende speciallæge til at begrænse antallet af behandlinger og holde fri eller tage på kursus, når en bestemt omsætning var nået, skriver Jyllands-Posten.

Men to dage før Konkurrencerådet på baggrund af Konkurrencestyrelsens indstilling var klar til at offentliggøre sin afgørelse om lægernes adfærd, afskar sundhedsminister Nick Hækkerup (S) i praksis Konkurrencerådet fra at gribe ind og foretage politianmeldelse.

- Der er tale om en meget alvorlig sag, og vi er særdeles overraskede over Sundhedsministeriet. Vi har to gange under det lange forløb spurgt ministeren, om konkurrencereglerne gælder her.

- Pludselig kom der en ny melding i mandags, og i modsætning til de to tidligere meldinger meddelte han os nu, at speciallægernes adfærd er en direkte og nødvendig følge af sundhedslovgivningen, siger direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Agnete Gersing til Jyllands-Posten.

Hun fastslår, at styrelsen ved ransagning af speciallægeforeningens kontor har fundet dokumentation for, at lægerne har begrænset antallet af behandlinger for at holde prisen oppe.

Dermed er konkurrencen mellem lægerne sat ud af kraft, og det har betydet, at færre patienter er blevet behandlet, skriver Jyllands-Posten.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) vil ikke kommentere sagen, skriver avisen.

Speciallægeforeningen Faps afviser kritikken.

- Hvis man fulgte Konkurrencestyrelsens udmelding, ville det i praksis indebære et opgør med sundhedslovgivningen og vores aftaler med regionerne, siger formand Carl Johan Erichsen og understreger, at speciallægernes ageren ikke har ramt patienterne.

- Realiteten er, at de praktiserende speciallæger de seneste år har behandlet flere patienter, ikke færre, og det er sket uden en tilsvarende stigning i udgifterne på området. Så også på den baggrund er kritikken fra Konkurrencestyrelsen helt forkert, mener Carl Johan Erichsen.

/ritzau/