Minister: Sundhedslov skal sikre behandling og frit valg

Det skal være muligt at medicinere handicappede og demente, der ikke selv er klar over, at de har brug for behandling. Dog skal det gøres på en måde, så borgeren ikke fratages sit frie valg.

Det mener Sundhedsminister Sophie Løhde (V), der vil have ændret i sundhedsloven.

- Det er ikke en nem øvelse, for det er vigtigt, at vi finder den rette balance mellem retten til selvbestemmelse og hensynet til eksempelvis stærkt demente eller udviklingshæmmede, der ikke selv kan vurdere, om de har behov for hjælp, siger hun i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Både læger og øvrigt sundhedspersonale har meddelt, at de med den nuværende lovgivning ikke kan tvinge psykisk syge og handicappede til behandling. Det synes sundhedsministeren også, der skal ændres på.

- Det er et problem, at der i dag er patienter, som ikke får den nødvendige behandling, fordi reglerne er, som de er, siger Sophie Løhde.

- Jeg har allerede haft den første drøftelse med Folketingets partier om, hvordan man kan skrue et lovforslag bedst muligt sammen. De drøftelser vil jeg selvfølgelig fortsætte, siger ministeren.

Dansk Folkeparti støtter også sundhedspersonalet i, at den nuværende lov ikke er optimal.

Sundhedsordfører Liselott Blixt foreslår behandlingstestamenter som en mulig løsning. Så har patienten mulighed for at videregive sine ønsker, inden sygdommen tager over.

- Vi skal sikre, at man får lavet et behandlingstestamente, så man - mens man er rask - kan få nedskrevet, hvordan man vil behandles, så det ikke bare er andre, der bestemmer det, siger hun.

Eksperter har også efterlyst en lovændring i flere år. Tilbage i 2011 gav blandt andet Etisk Råd grønt lys for at genoverveje det punkt i sundhedsloven.

/ritzau/

Dagens Gossip