Minister til unge uden praktikplads: Tag til Tyskland

Danske unge uden lærerplads kan løse deres praktikproblem med et fingerknips og en færgebillet. Det skriver Avisen.dk.

Mens der i Danmark mangler tusindvis af praktikpladser til unge, der uddanner sig som håndværkere, frisører eller kokke, mangler tyske firmaer i alt 33.000 lærlinge.

Det får nu undervisningsminister Christine Antorini (S) til at opfordre flere danske unge til at tage en tysk praktikplads.

- Det her er en fantastisk god chance. De får en læreplads, erfaring fra udlandet på cv'et og en del af omkostningerne betalt. Ja, lærlingelønnen i Tyskland er lavere, men holdt op imod, at det kun er nogle måneder af et helt liv, så bør de gøre det, siger hun til Avisen.dk.

Siden 2008 er manglen på praktikpladser i Danmark firedoblet. Ifølge Undervisningsministeriet står 4900 unge i dag uden praktikplads. Over 6000 unge var i oktober i skolepraktik.

I slutningen af november indgik Danmark og Tyskland en aftale, der skal gøre det lettere både at arbejde og uddanne sig på begge sider af grænsen.

Selv om det hele tiden har været muligt at tage praktik i udlandet, betyder den nye aftale, at en tysk læreplads anerkendes fuldt ud på højde med en læreplads i Danmark.

Alene i den tyske delstat Slesvig-Holsten mangler der 1200 lærlinge, så de unge danskere behøver ikke at rejse langt.

Men i de fleste fag er lønnen for lærlinge i Tyskland under halvdelen af i Danmark. Og på trods af lavere skat og tilskud til huslejen trækker lønforskellen ned i interessen fra danske unge.

Sproglige vanskeligheder og lav lærlingeløn holder mange tilbage, siger Morten Ryom, formanden for Erhvervskolernes Elevorganisation, til TV2 News.

Dagens Gossip