Minister tilfreds med EU-dom for nøl med skadelig kemi

Det er en klar sejr i kampen mod hormonforstyrrende stoffer.

Sådan lyder det fra miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), efter at EU-Domstolen har afsagt dom i en sag, som Sverige har anlagt mod EU-Kommissionen.

Dommen fastslår, at EU-Kommissionen har overskredet tidsfristen for at fastsætte kriterier for hormonforstyrrende stoffer med to år.

Både Sverige og Danmark har efterlyst en nærmere definition af de hormonforstyrrende stoffer, så man kan beskytte forbrugerne mod disse stoffer.

- Dommen er derfor både en sejr for Danmark og et afgørende skridt for at sikre forbrugerne bedre mod skadeligt kemi, siger Eva Kjer Hansen i en pressemeddelelse.

Miljø- og fødevareministeren tilføjer, at man fra dansk side er "frustrerede over EU-Kommissionens langsommelige proces".

- Det er helt afgørende, at man er enige om kriterierne for, hvornår et stof er hormonforstyrrende, så befolkningen kan blive be­skyt­tet effektivt, siger Eva Kjer Hansen.

Hormonforstyrrende stoffer findes i mange af de ting, vi bruger i hverdagen, og stofferne kan forårsage kræft, barnløshed og misdannelser hos børn.

Ifølge Eva Kjer Hansen er fælles EU-regler på området helt afgørende for at dæmme op for de skadelige stoffer.

SFs miljø- og forbrugerordfører, Lisbeth Bech Poulsen (SF), hilser også dommen med tilfredshed.

- Det er en stor dag. EU-Domstolen har givet en kæmpe lammer til kommissionen for nøl og for ikke at rette ind. Hormonforstyrrende stoffer har store konsekvenser for vores sundhed og evne til at få børn. Her er kriterierne et vigtigt redskab for videre forbud mod de værste stoffer. Derfor er dommen i dag så vigtig, siger Lisbeth Bech Poulsen.

Hun forventer, at EU-Kommissionen nu retter ind og straks får defineret de hormonforstyrrende stoffer.

/ritzau/

Dagens Gossip