Minister tror stadig på bred aftale om skattebetalt PSO

Skrevet af admin

02/06/2016

Dagens topnyheder

Klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) afviser, at forhandlingerne om PSO-afgiften skulle være brudt sammen, selv om et planlagt møde torsdag er aflyst.

- Der er brug for, at vi lige sonderer, hvor vi står, lyder hans forklaring på, at mødet er aflyst.

Dansk Folkeparti meldte tirsdag aften ud, at partiet ikke vil gå med på det forslag, regeringen har stillet.

Regeringen ønsker at hæve bundskatten for at skaffe penge til støtte til vedvarende energi, efter at EU har erklæret, at den PSO-afgift, der hidtil har finansieret det, er traktatstridig.

Men det er DF ikke med på. DF finder det absurd at hæve skatten for de laveste indkomster nu, når der venter store forhandlinger om en skattereform til efteråret, lyder partiets begrundelse.

Alligevel tror Lilleholt fortsat på, at der kan findes flertal for en model i stil med regeringens forslag.

- Jeg har helt klart det indtryk, at der er ret bredt flertal i Folketinget, som ønsker at få PSO på finansloven. Så skal vi finde ud af, hvordan vi finansierer det, og hvordan vi gør den samlede regning så lille som muligt, siger ministeren.

Ifølge regeringen er det helt afgørende at få skub i forhandlingerne hurtigt. Regeringen har nemlig et mål om at skære 10 milliarder af den samlede udgift til vedvarende energi, men det bliver sværere, jo længere tid man venter.

Blandt andet fordi et stort udbud af kystnære vindmøller er planlagt til at blive afsluttet i september. Regeringen vil gerne aflyse de investeringer, men det bliver dyrere, jo længere hen i forløbet, man kommer.

Dansk Folkeparti vil gerne indgå en aftale om at droppe de kystnære møller. Det er finansieringen af hele øvelsen, partiet vil udskyde forhandlingerne om.

Balladen til trods arbejder regeringen stadig for at få en så bred aftale som muligt, siger Lilleholt.

- Men det er også regeringens opfattelse, at et enkelt parti inden for energiaftalen ikke kan blokere for en aftale. Forudsætningerne for energiaftalen for 2012 er skredet, siger han.

Energiaftalen fra 2012 er et af de bredest mulige forlig på Christiansborg. Kun Alternativet, der ikke sad i Folketinget dengang, og Liberal Alliance står udenfor.

/ritzau/