Minister undersøger brug af ulandsbistand i kommuner

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) går nu ind i sagen om, at over 200 millioner kroner af den danske ulandsbistand sidste år er blevet brugt til danskundervisning og jobtræning i kommunerne.

Det er i strid med reglerne i OECD (Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling) for brugen af bistand, vurderer eksperter over for netavisen Altinget. Kristian Jensen siger til Ritzau:

- Jeg mener, at vores måde at administrere på er i overensstemmelse med reglerne, og vi har ikke politisk lavet noget skifte i forhold til, hvordan man laver opgørelserne.

- Men det er klart, at når der kommer sådan en anklage, så har jeg bedt ministeriet undersøge, om vi lever op til regelsættet. Det regner jeg med at få svar på relativt hurtigt. Men jeg har ingen grund til at tro, at vi har trådt ved siden af.

Reglerne, der bliver fastsat af OECD's Udviklingskomité (DAC), giver lov til at bruge ulandsbistand til at betale for udgifter til flygtninges første 12 måneder i et nyt land.

Men bistanden må ikke bruges til at integrere flygtninge i den danske økonomi, forklarer forsker Adam Moe Fejerskov fra Dansk Institut for Internationale Studier (Diis) til Altinget.

- Problemet er ikke bare, at der tages penge fra indsatser, der skulle hjælpe verdens fattigste. Men at Danmark ser ud til på kynisk manér at udnytte et OECD-system, der er fuldstændig i stykker, siger Adam Moe Fejerskov til Altinget.

Danmark brugte sidste år 220 millioner fra ulandsbistanden til at integrere flygtninge på det danske arbejdsmarked. Det viser en aktindsigt, som Altinget har fået.

Kristian Jensen peger dog på, at OECD's regler ikke er "absolutte" og dermed giver spillerum for fortolkning.

- Det er et regelsæt, hvor der løbende sker forskellige fortolkninger. Så mødes man i OECD's Udviklingskomité og diskuterer, om ting skal præciseres. Det har vi lige været igennem for nylig, hvor det også blev afklaret, om nogle ting var inden for regelsættet eller ej. Jeg mener, at Danmark er inden for reglerne, siger Kristian Jensen til Ritzau.

Spørgsmål: Hvis det viser sig, at vi ikke har overholdt reglerne, hvad vil du så gøre? Kan man føre penge tilbage?

- Jeg forventer, at vi er inden for reglerne. Jeg har ikke grund til at tro andet, siger Kristian Jensen.

Ifølge Udenrigsministeriet har Danmark længe brugt den nuværende fordeling af udviklingsbistand. Det var dermed også tilfældet under den tidligere SR-regering.

Socialdemokraternes udviklingsordfører, Mette Gjerskov, afviser ikke, at det er tilfældet. Men hun har kaldt Kristian Jensen og integrationsminister Inger Støjberg (V) i samråd for at få afdækket, om Danmark overholder reglerne.

/ritzau/

Dagens Gossip