Minister utilfreds: 10.000 danskere har fået kontanthjælp mere end ti år

Skrevet af admin

23/06/2016

Dagens topnyheder

År efter år - uden hverken at arbejde eller studere.

Det er situationen for næsten 10.000 danskere, selv om de er i den erhvervsaktive alder.

Ifølge den første opgørelse af sin art fra Beskæftigelsesministeriet har de knap 10.000 personer været på kontanthjælp uafbrudt i ti år eller mere.

Det skriver Jyllands-Posten torsdag.

Tallene begejstrer ikke beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V). Han mener, at de kalder på en opsang til systemet.

- Det er helt og aldeles uacceptabelt, at vi har mennesker i Danmark, som har gået på kontanthjælp så længe uden en eneste måneds afbrydelse i form af job eller uddannelse, siger Jørn Neergaard Larsen til Jyllands-Posten.

Han er opmærksom på, at gruppen af kontanthjælpsmodtagere formentlig ikke er parat til at tage et arbejde lige med det samme.

- Disse mennesker har mange problemer at slås med i form af fysiske skavanker, psykisk sygdom, krise og ledighed, og vi er nødt til at håndtere udfordringen individorienteret, siger han.

I Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer i Danmark er formand Helle Linnet enig i, at der er store udfordringer med de borgere, der har været på kontanthjælp i mange år.

- Vi må erkende, at problemerne hos disse mennesker ofte er så langvarige og komplekse, at jobcentret ikke kan løse dem alene. Typisk er problemerne opstået længe før, at disse mennesker møder op på jobcentret, siger hun til Jyllands-Posten.

Hos Dansk Socialrådgiverforening er formand Majbrit Berlau imidlertid ikke overrasket over, at mange tusinde modtager kontanthjælp i årevis.

- Systemet er blevet alt for opsplittet og specialiseret, så der ikke foregår en koordineret og tværfaglig indsats over for den borger, der har været i årevis på kontanthjælp uden at komme videre, siger Majbrit Berlau til Jyllands-Posten.

Ikke mindst mennesker fra Iran og Somalia eller personer med baggrund som statsløse fylder i statistikken over de trofaste modtagere af kontanthjælp.

I alt har 43 procent udenlandsk baggrund.

/ritzau/