Minister: Vi har et moralsk ansvar for afghanske tolke

»Man skal holde fast i det fundamentale, nemlig at vi har sagt, at vi ikke vil svigte de tolke, som danske styrker har benyttet sig af i Afghanistan,« sagde han i går, da han var kaldt i folketingssalen for at svare på spørgsmål fra Enhedslistens Nikolaj Villumsen og Frank Aaen (Ø).

Nick Hækkerup tilføjede, at han vil »intensivere dialogen« med USA og særligt Storbritannien om, hvordan tolkenes ve og vel skal sikres fremover.

Situationen er den, at det danske forsvar har lånt og lejet tolkene af det britiske forsvars »Labour Support Unit« og det amerikanske firma »Mission Essential Personnel«. Dermed har forsvaret intet arbejdsgiveransvar for tolkene i tilfælde af, at Taleban måtte tage en blodig hævn, når de internationale styrker forlader Afghanistan næste år.

Ifølge Nick Hækkerup har briterne udtrykkeligt bedt de danske myndigheder om at koordinere håndteringen af tolke-spørgsmålet i fællesskab med briterne. Beslutningen er i sidste ende op til Folketinget, men det tyder på, at Danmark vil følge briterne:

»Når vi har haft et samarbejde som det, vi har haft med briterne, og når de anmoder om, at vi koordinerer, så ville det være underligt, hvis vi ikke gjorde det,« sagde Nick Hækkerup i går.

Provinsguvernøren i Helmand, Mohammad Naim Kahn, er disse dage på besøg i Danmark. Han mener ikke, at tolkene er særligt udsatte for Talebans hævnangreb:

»Jeg siger ikke, at der ikke er sikkerhedsproblemer, men tolkene er ikke i særlig fare. Det er først og fremmest de afghanske sikkerhedsstyrker og højtstående embedsmænd, som Taleban går efter,« sagde han i går til Berlingske.

Rapporter fra både FN og Udlændingestyrelsen har dog konkluderet, at afghanere, der samarbejder med NATO-styrkerne, er særligt truet af de stigende antal målrettede hævnangreb fra Taleban.

Dertil kommer en redegørelse fra Forsvarskommandoen, hvoraf det fremgår, at forsvaret kender til flere tilfælde, hvor tolke er blevet truet. Det præcise antal er ukendt, da forsvaret hverken rapporterer truslerne systematisk eller opretholder kontakten til tidligere tolke med henblik på at se, om de kommer noget til. Forsvarskommandoen noterer sig dog, at britiske »Labour Support Unit« i flere tilfælde har anbefalet tolke, som har arbejdet for briterne, at ændre bopæl på grund af risiko for intimidering, fremgår det af redegørelsen.

I øjeblikket er både Storbritannien og Sverige ved at undersøge, hvad de skal stille op med deres afghanske tolke. Norge har ekstraordinært givet afghanere, der har arbejdet for de norske tropper, mulighed for at søge asyl på den norske ambassade i Kabul. Det førte i februar til, at 21 afghanere og deres familier fik asyl i Norge.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip