Minister: Vi har ryddet de værste tidsler ud af vandplaner

Tidligere miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) havde ikke ligefrem miljøorganisationerne bag sig, da hun talte om, at "de forhadte vandløb" skal ud af vandområdeplaner. Det skulle ske for ikke at genere danske landmænd unødigt.

Hendes efterfølger på posten, Esben Lunde Larsen (V), vil sikkert også blive mødt med glæde hos landmændene og skepsis fra de grønne organisationer, efter at han med et halvt års forsinkelse mandag offentliggjorde vandplanerne.

Det skete med en beslutning om, at der skal gennemføres en "dybtgående videnskabelig international evaluering" af det faglige grundlag bag kvælstofindsatserne. Og det skal ifølge en pressemeddelelse fra Miljø- og fødevareministeriet ske "inden den målrettede regulering langsomt indfases fra 2018".

- Vi har med Fødevare- og landbrugspakken fået ryddet en række af de værste tidsler ud af vandområdeplanerne, siger Esben Lunde Larsen i pressemeddelelsen.

Han henviser til, at regeringens kvælstofudvalg i forbindelse med landbrugspakken vurderede "det faglige grundlag" bag vandområdeplanerne. Det førte til, at behovet for indsatser i forhold til kvælstof blev nedjusteret.

Det er blandt andet sket med henvisning til en opgørelse af, hvor stor en del af indsatsen Danmark skal bidrage med i forhold til de omkringliggende lande:

- Vandområdeplanerne afspejler de ændringer af kvælstofreguleringen, som blev aftalt med Fødevare- og landsbrugspakken. Det gælder både lempelsen af de sænkede gødskningsnormer, nye kollektive virkemidler og den kommende målrettede regulering, siger Esben Lunde Larsen.

Han understreger, at vandområdeplanerne i sig selv ikke medfører nye regler, som vil ramme dansk landbrug. Ministeren ønsker dog alligevel et kritisk eftersyn af det faglige grundlag for kvælstofindsatserne:

- Der er behov for en dybere videnskabelig gennemgang af nogle af de faglige antagelser i det faglige grundlag. Derfor er jeg glad for, at vi har besluttet en international videnskabelig evaluering, siger Esben Lunde Larsen.

Vandområdeplanerne skal ifølge ministeren fra 2016 til 2021 forbedrer vandmiljøet i vandløb, søer, fjorde og kystvande i Danmark. Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet er der afsat 4,2 milliarder kroner til indsatserne i vandområdeplanerne.

Planerne har været i offentlig høring fra december 2014 til juni 2015. I alt 7000 høringssvar er sendt ind fra organisationer, virksomheder, kommuner og privatpersoner.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip