Minister: Vi koster rundt med de ældre

De sygeste og mest skrøbelige ældre svigtes at sundhedsvæsnet.

Det mener sundhedsminister Astrid Krag (SF), som vil rette op på problemet ved at få hospitaler og kommunernes ældrepleje til at arbejde bedre sammen, skriver Berlingske.

Et bedre samarbejde kan nedbringe overbelægningen på de medicinske afdelinger og ændre tendensen med mange genindlæggelser.

I en kronik i Berlingske, der har overskriften "Alle fortjener et langt liv", kommer Astrid Krag med konkrete bud på, hvordan regeringen vil rette på problemerne.

Kommuner og regioner skal tvinges til øge samarbejdet om at bistå ældre med kroniske sygdomme. Det kan blandt andet ske ved at give den kommunale hjemmesygepleje mulighed for at inddrage lægerne på hospitalerne.

- Der ligger alt for mange patienter på sygehusene, som ikke burde være der, fordi kommunerne oplever, at de ikke har den fornødne ekspertise til at hjælpe de ældre derhjemme. Det er både dyrt for samfundet og slider på de ældre, siger Astrid Krag.

Påstanden underbygges af en ny undersøgelse, som viser, at op til 40 procent af patienterne på nogle afdelinger ikke burde være indlagt. Med kvalificeret pleje kunne de modtage behandling i deres eget hjem.

Et af hovedmålene i kommunalreformen for seks år siden var at få systemerne til at arbejde bedre sammen for at sikre en bedre indsats over for ældre patienter. Men der er kun sket små fremskridt.

Selv om behandlingen af dem er overstået, bliver mange patienter ikke udskrevet fra hospitalerne, fordi de venter på at få en plads på et plejehjem. Desuden bliver mange ældre indlagt den ene gang efter den anden.

Regioner og kommuner har i årevis forsøgt at placere ansvaret hos modparten.

Plejehjemspersonale hævder, det er svært at komme i kontakt med hospitalslægerne, mens regionerne hævder, at kommunerne er for sløve til at etablere flere plejehjemspladser.

Regioner og kommuner "står i hvert sit hjørne og i stedet for at samarbejde", skriver Astrid Krag, der mener, at borgerne bliver utrygge ved at være "kastebold i et nogle gange forvirrende system", skriver Berlingske.

/ritzau/

 

Dagens Gossip