Minister: Vi skal have mere kontrol med e-cigaretter

Skrevet af admin

21/02/2015

Dagens topnyheder

Det skal fremover være slut for børn og unge under 18 år at kunne købe e-cigaretter i supermarkederne og kioskerne.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) sender mandag et udkast til et lovforslag om e-cigaretter i høring, som blandt andet vil medføre et forbud mod salg af e-cigaretter og væsker med og uden nikotin til børn og unge under 18 år.

- Det hilser vi naturligvis velkommen. Det er kun fornuftigt, at e-cigaretter bliver lagt ind under samme lovgivning som almindelig tobak, siger Mette Lolk Hannak, der er forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse, til Ritzau.

Markedet for e-cigaretter er vokset stort de senere år, og ifølge Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse skønnes det, at op mod 200.000 danskere bruger e-cigaretten.

- I dag er der ingen kontrol med hverken e-cigaretterne, væskerne eller de butikker, der sælger produkterne. Og forbrugerne aner ikke, hvad det er, de køber, siger Nick Hækkerup i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Det dur ikke. Af hensyn til forbrugerne bliver vi nødt til at få mere kontrol med markedet.

Hos Dansk Erhverv, hvis medlemmer skal håndhæve en eventuel aldersgrænse, kender man sit ansvar og er klar til at håndhæve en eventuel ny lovgivning, men man understreger alligevel, at flere aldersgrænser kan øge fejlmarginen.

- Der er jo en god mening med aldersgrænserne, men vi er også klar over at jo flere aldersforbud, vi skal håndtere, desto flere fejl kan der desværre ske, siger Lotte Engbæk Larsen, markedschef i Dansk Erhverv.

Fejlene, hvor køberne ikke bliver spurgt efter id, sker ofte, hvis der er travlhed i butikkerne, og de ansatte er stressede, oplyser Lotte Engbæk Larsen.

Ifølge Politiken bakker både Venstre og Dansk Folkeparti op om forslaget.

/ritzau/