Minister vil bremse dobbeltuddannelse

Fremover vil en sygeplejerske ikke uden videre kunne tage en ny uddannelse som lærer. Og en cand.mag. i historie vil ikke kunne uddanne sig til pædagog på statens regning.

Regeringen, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti er blevet enige om, at det ikke længere skal være muligt at tage en ny statsfinansieret uddannelse på samme eller lavere niveau.

Aftalen er indgået for at skaffe 300 millioner kroner til de ændringer i dagpengesystemet, som partierne blev enige om i oktober.

Men uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) mener, at det grundlæggende er helt rimeligt, at man kun får én offentligt betalt uddannelse.

- Jeg er optaget af, at vi bruger skattekronerne så fornuftigt som muligt. Jeg synes faktisk, at det er fornuftigt, at vi begrænser mulighederne for dobbeltuddannelse, siger uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V).

- I dag er det sådan, at man kan uddanne sig på samme niveau ubegrænset, forudsat at man kan blive optaget. Det er det, vi begrænser muligheden for.

Det vil fortsat være muligt at tage en uddannelse på højere niveau uden brugerbetaling. En sygeplejerske vil altså godt kunne uddanne sig til læge, og en pædagog vil godt kunne læse videre på universitetet.

De nærmere detaljer er ikke på plads, men Ulla Tørnæs lægger op til, at der skal være en række undtagelsesmuligheder. Det kunne for eksempel være en arbejdsløs historiker, der vil uddanne sig til sygeplejerske i en situation, hvor der er mangel på dem.

- Der vil være situationer, hvor man vil have mulighed for at dispensere. Og noget af det, jeg vil have øje for, er, hvilke kvalifikationer arbejdsmarkedet efterspørger.

Ministeren forventer, at 2000-3000 personer vil blive berørt af ændringen.

- Det er vigtigt for mig at understrege, at det ikke har noget med efteruddannelse at gøre. De normale muligheder for at kunne videreuddanne sig gennem deltidsuddannelse vil naturligvis fortsætte, siger Ulla Tørnæs.

/ritzau/

Dagens Gossip