Minister vil forhindre »snydemanualer« på ambassader

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) vil med en orientering til de udenlandske ambassader i Danmark forhindre forkerte oplysninger om de danske regler på arbejdsmarkedet. Det sker, efter Polens ambassade i starten af september blev afsløret i blandt andet at vejlede polske virksomheder mod at indgå overenskomster med danske fagforeninger.

»Vi har besluttet at sende en orientering ud til samtlige ambassader om den danske arbejdsmarkedsmodel, så vi er sikre på, at ingen lande misforstår reglerne,« sagde Mette Frederiksen, da hun onsdag var i samråd i Beskæftigelsesudvalget på baggrund af sagen om den polske vejledning, der af kritikere er blevet kaldt en »snydemanual«.

Beskæftigelsesministeriet har allerede haft et møde med Polens ambassade for at drøfte manualen. Vejledningen advarede ifølge Fagbladet 3F mod overenskomster, da det kan blive en dyr fornøjelse. De danske fagforeninger blev også beskyldt for at anvende ulovlige metoder, når de vil have polske virksomheder til at aftale dansk løn. Som der stod i manualen ifølge fagbladet:

»I praksis tvinger fagforeninger polske entreprenører, ved forskellige og ofte ulovlige handlinger, til at indgå overenskomster.«

Beskæftigelsesministeriet har siden afsløringen undersøgt om andre ambassader også vejleder virksomheder forkert. Men der er indtil videre ikke registreret lignende tilfælde, oplyste Mette Frederiksen på onsdagens samråd.

»For de lande, der ligger tættest - Sverige, Norge, Tyskland og de baltiske lande - så forefindes der, så vidt jeg er orienteret, ikke lignende manualer,« sagde Mette Frederiksen.

Arbejdet med at undersøge, om ambassaderne har forkerte vejledninger, fortsætter, og beskæftigelsesministeren håber, at man med orienteringen, der skal sendes ud, og løbende fokus på lignende sager undgår flere af de såkaldte snydemanualer.

»Jeg kan ikke bestemme, hvad andre skriver på deres hjemmesider. Men vi kan reagere, hvis der står forkerte oplysninger, og vi kan med de diplomatiske forbindelser og møder gøre alt for, at der ikke videregives forkert oplysninger,« sagde Mette Frederiksen.

Dagens Gossip