Minister vil gøre det lovligt at hjælpe narkomaner med stik

Narkomaner, som bruger de såkaldte fixerum, får nu mulighed for at få hjælp til at stikke sig. Det sker, hvis de på grund af abstinenser ryster så meget, at de ikke kan se eller finde en brugbar vene, skriver Information.

Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) vil nemlig ændre loven om euforiserende stoffer, så det ikke længere er strafbart at hjælpe misbrugere med at indtage stoffer i et fixerum.

- Når vi vil gøre det muligt for stofmisbrugere at få hjælp af andre til at tage deres medbragte stoffer, hænger det sammen med, at vi gerne vil tilrette loven virkeligheden.

- I dag må andre ikke hjælpe, og det betyder, at der er misbrugere, som ikke kan bruge stofindtagelsesrummene, fordi de fysisk ikke er i stand til at stikke sig selv.

- Den problematik tog man ikke højde for i den oprindelige lovgivning på området, og det var nok en fejl, siger sundhedsministeren til Information.

Med støtte fra Enhedslisten og Liberal Alliance gav den daværende SRSF-regering i 2012 kommunerne lov til at oprette fixerummene – eller stofindtagelsesrummene, som de også kaldes.

Det blev samtidig besluttet, at nok måtte personalet overvåge og vejlede stofmisbrugerne om stofindtagelsen – og samtidig udlevere det relevante udstyr hertil – men en bruger af et rum skulle selv stå for indtagelsen af stoffet.

Årsagen var, at man kunne sætte spørgsmålstegn ved, om en anden persons medvirken ville betyde, at man ulovligt var i besiddelse af euforiserende stoffer.

Tidligere på året afdækkede en evaluering af fixerummene, at en gruppe stofmisbrugere fysisk ikke er i stand til at stikke sig uden hjælp fra en anden person.

Står det til sundhedsministeren, skal stofmisbrugeren derfor fremover have lov til medbringe andre, som kan hjælpe. Dog må personalet eller en læge stadig ikke forestå stofindtagelsen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip