Minister vil gøre udenlandske studerende til god forretning

Det siger uddannelsesminister Morten Østergaard (R), efter at nye tal fra Danmarks Statistik viser, at hver ottende person, der blev optaget på en videregående uddannelse sidste år, var udenlandsk statsborger.

»Det er en god forretning for Danmark, fordi dem, der bliver - og det er der heldigvis en stor del af dem, der gør - får gode jobs. Men vi skal gøre en god forretning endnu bedre, og det skal vi gøre ved at blive bedre til at holde på dem, så de bliver godt integreret, mens de er her, ligesom virksomhederne skal blive bedre til at aftage dem, når de har fået deres eksamen,« siger Morten Østergaard.

Tallene viser, at 9.293 udenlandske studerende blev optaget på videregående uddannelser i Danmark i 2012, lidt flere end året før, da 9.171 udlændinge blev optaget.

Omkring hver anden af de udenlandske studerende kommer fra EU-lande, mens en fjerdedel kommer fra Norge eller Island. En sidste fjerdedel er fordelt på resten af verden, herunder otte procent fra Asien.

Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup (DF) mener, at den stigende trafik af internationale studerende på danske uddannelsesinstitutioner giver anledning til bekymring.

»Udfordringen er, at vi betaler en god uddannelse til de pågældende, men der sker ofte det, at de forlader landet bagefter. Samtidig har vi en hel del danske studerende, der ikke kan komme ind, fordi pladserne er optaget af udenlandske studerende. Så står vi tilbage med en lang næse,« siger Peter Skaarup.

Ifølge Dansk Industri er det kun omkring halvdelen af de internationale studerende, der stadig befinder sig i Danmark et år efter, at afsluttet uddannelse i Danmark. Og efter tre års ophold er det kun 39 procent af de udenlandske studerende, der fortsat opholder sig i landet.

Venstres uddannelsesordfører Esben Lunde Larsen (V) mener, at de udenlandske studerende bidrager til et mere internationalt studiemiljø, som kommer danske studerende til gavn. Men han mener, der skal gøres mere for at sikre, at de efterfølgende bidrager til det danske velfærdssystem.

»Det er enormt positivt med de internationale studerende, men vi har brug for at udvikle en fastholdelsesstrategi, så vi får de udenlandske studerende til at blive efter endt uddannelse og dermed bidrage til vækst og velstand i Danmark,« siger Esben Lunde Larsen.

Den ansvarlige minister er enig.

»Vi har lavet en handlingsplan, der handler om at få flere danske studerende til at rejse ud, og den forhandler vi om nu. Så har vi et ønske om at fremme, at de udenlandske studerende bliver her efter endt uddannelse, og det kommer vi med et udspil om senere,« siger Morten Østergaard.

En EU-dom har for nylig gjort det muligt for udenlandske studerende at hæve dansk SU, hvis de har et job ved siden af studierne. Dansk Folkeparti og Venstre mener, det kan være en potentiel bombe under SU-systemet, men Morten Østergaard maner til besindighed.

»Vi var ikke enige i den dom, og det var også derfor, vi gjorde indsigelser. Men vi mener, at vi nu har taget højde for det. Skulle nogen komme hertil bare for at hæve SU uden at studere, så fanger vi dem i højere grad end tidligere. Jeg forudser ikke, at det vil føre til enorm meget ekstra trafik af de forkerte grunde,« siger Morten Østergaard.

Dagens Gossip