Minister vil ikke forbyde omstridt sprøjtemiddel til frugt

Skrevet af admin

08/08/2016

Mest læste i dag

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) forstår udmærket den bekymring, økologiske frugtavlere står med, når deres høst risikerer at blive forpurret af sprøjtemidlet prosulfocarb.

Men ministeren ville ikke gå med til at forbyde stoffet, som flere økologiske avlere kræver.

- Prosulfocarb er et vigtigt værktøj for rigtig mange konventionelle landmænd. Midlet er godkendt af Miljøstyrelsen, da det ikke udgør en uacceptabel risiko for sundhed og miljø, og på den baggrund kan stoffet ikke forbydes, skriver ministeren i en mail.

Prosulfocarb bruges til at bekæmpe ukrudt i blandt andet vinterhvede og vinterbyg.

De senere år har der været eksempler på frugtavlere, der har måttet kassere høsten, fordi sprøjtemidlet prosulfocarb er havnet i æbler og pærer.

En ny opgørelse, som er offentliggjort på hjemmesiden gylle.dk, viser, at sprøjtegiften anvendes af landmænd i 88 kommuner landet over.

Esben Lunde Larsen afviser en statslig erstatningsordning til de ramte frugtavlere, men ministeren udtrykker dog forståelse for deres situation.

- Derfor har jeg bedt Miljøstyrelsen undersøge konsekvenserne ved ændringer af reglerne for sprøjtedyser, så vi begrænser, at prosulfocarb rammer naboens marker, lyder det fra ministeren.

/ritzau/