Minister vil ikke give syrere lettere adgang til Danmark

Udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen (R) vil ikke lempe på syriske flygtninges mulighed for at komme til Danmark og dermed følge eksempelvis Sverige.

- Nej. Det ser jeg ingen mulighed for. Det er så stort et antal flygtninge, at det ikke er realistisk at flytte dem rundt i Europa. Vi vil derimod lave rimelige vilkår for flygtningene og de værtslande, som tager imod dem, siger Rasmus Helveg Petersen i telefonen fra Kuwait.

Her deltager udviklingsministeren i et donormøde, som ledes af FN's generalsekretær, Ban Ki-moon.

Tidligere onsdag oplyste Rasmus Helveg Petersen, at Danmark vil støtte de mange syriske flygtninge med et "historisk stort" beløb på 200 millioner kroner.

Han fastslår, at det også er i Danmarks egen interesse at støtte de syriske flygtninge og internt fordrevne, så de ikke søger til Europa fra Syriens nabolande Libanon, Jordan, Tyrkiet og Irak.

- Situationen er rædselsfuld med millioner af mennesker, som er tvunget væk fra deres hjem eller er flygtet til nabolandene, som er ved at gå i knæ. Hvis man ikke giver flygtningene gode forhold, risikerer man, at de ender i Europa, siger Rasmus Helveg Petersen.

- Så det er i vores egen interesse at forhindre lidelser, skabe stabilitet og sikre, at flygtningene bliver i nærområdet, indtil konflikten er slut. Vi skal sætte massivt ind.

I Syrien er over 100.000 mennesker blevet dræbt, 6,5 millioner er fordrevet fra deres hjem i Syrien og knap 2,5 millioner flygtet til udlandet. FN skønner, at ofrene behøver 35 milliarder kroner i organisationens største appel om nødhjælp nogensinde.

- Jeg mener helt bestemt, at vi skal løse dette store flygtningespørgsmål i Mellemøsten, siger udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen.

Donormødet i Kuwait afholdes, før en række lande mødes 22. januar til fredskonference i den schweiziske by Montreux for at finde en politisk løsning på Syriens blodige borgerkrig.

/ritzau/

Dagens Gossip