Minister vil inddrage danske virksomheder i nødhjælpsarbejde

Skrevet af admin

07/03/2016

Dagens topnyheder

Billige boliger, rent vand og grøn energi. Alt det skal virksomhederne være med til at skaffe verdens 60 millioner flygtninge.

Det mener udenrigsminister Kristian Jensen (V), som mandag præsenterer et nyt initiativ, som skal give støtte til samarbejde mellem virksomheder og nødhjælpsorganisationer.

- Vi kan se, at virksomhederne og deres kreativitet kan være med til at skabe nye muligheder for at hjælpe verdens svage og fattige, siger ministeren til Ritzau.

- Virksomhederne får mulighed for at udvikle ting, som er til gavn for verdens svageste grupper, men som også kan være med til at skabe et nyt forretningsgrundlag i Danmark, siger han.

Hidtil har det været det langsigtede udviklingssamarbejde, som erhvervsprogrammerne har været tiltænkt. Men nu skal virksomheder også kunne få tilskud til at løse konkrete problemer som for eksempel at forbedre vandforsyningen i nærområderne.

Otte millioner er der afsat til at støtte projekterne i 2016.

I år har regeringen skåret 2,7 milliarder kroner af ulandsbistanden, og 4,4 milliarder kroner går til flygtninge i Danmark. Nedskæringerne betyder, at vi risikerer at få flere krige i fremtiden, som vil gøre endnu flere til flygtninge, mener Enhedslisten.

- Jeg har intet imod, at virksomheder skaffer for eksempel rent vand til flygtninge. Men jeg har noget imod, at regeringen skærer i udviklingsbistanden og flytter penge fra den langsigtede til den kortsigtede hjælp, siger udviklingsordfører Christian Juhl.

- Det vil ramme os i nakken. Den langsigtede hjælp forebygger jo krige, kriser og sultkatastrofer, mener han.

Men selv om regeringen har beskåret udviklingsbistanden, er Danmark stadig et af de lande, som giver mest til nødhjælp, påpeger Kristian Jensen.

- Så vi har ikke noget at være kede af. Min opgave er at sørge for, at den bistand, der er, er effektiv og kommer så langt ud som muligt. Det kan vi gøre bedre med det nye tiltag, vi ser i dag, siger han.

Regeringen har beskåret udviklingsbistanden fra 0,87 procent af bruttonationalindkomsten til 0,71 procent.

/ritzau/