Minister vil se handling efter dom om skadelig kemi

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) forventer, at EU-Kommissionen hurtigst muligt kommer i gang med at definere, hvornår kemiske stoffer kan anses for at være hormonforstyrrende.

Det arbejde skulle kommissionen have gjort allerede for to år siden, men det er ikke sket, og derfor har EU-Kommissionen fået en røffel af EU-Domstolen.

- Jeg har en klar forventning om, at nu, hvor der er faldet dom, så må EU-Kommissionen se at komme i gang med at fastlægge kriterier for de hormonforstyrrende stoffer, siger Eva Kjer Hansen til Ritzau.

Både Danmark og Sverige, der havde anlagt sagen ved EU-Domstolen, har efterlyst kriterierne i flere år.

Den manglende definition betyder, at der ikke er nogen fælles regulering i EU af de hormonforstyrrende stoffer, selv om videnskaben ikke er i tvivl om, at nogle af stofferne er særdeles skadelige og kan medføre blandt andet kræft og misdannede kønsorganer hos børn.

De skadelige kemiske stoffer findes i mange af de ting, vi omgiver os med i hverdagen, blandt andet pizzabakker, dåsetomater, cremer og hårfarve.

Det er højst usædvanligt, at et EU-land, Sverige, anlægger sag mod EU-Kommissionen. Og sagen vidner også om en vis træghed i EU-systemet, erkender Eva Kjer Hansen.

- Sagen viser en langsommelighed i EU-systemet, men det er også afgørende, at kommissionen har fået besked på, at når der er lavet en aftale om at levere nogle kriterier, så kan kommissionen ikke bare sidde det overhørigt men skal følge op på det, siger miljø- og fødevareministeren.

- Dommen har både en indholdsmæssig stor værdi og en meget principiel værdi i forhold til, at EU-Kommissionen, der ellers skal sikre, at medlemslandene overholder EU-lovgivningen, selv har fået et rap over fingrene for ikke at gøre det samme, siger hun.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip