Minister vil slanke universiteternes pengetanke

Universiteterne havde sidste år samlet set 5,3 milliarder kroner i egenkapital, og det er alt for meget, siger ministeren.

»På et tidspunkt, hvor vi vender hver en mønt, vi har, kan vi ikke forsvare, at det, vi bevilger penge til, er universiteternes løbende opsparing. Det, vi vil give penge til, er universiteternes uddannelse og forskning,« siger Morten Østergaard, der vil have pengene lukket ud af universiteternes pengetanke, så uddannelse og forskning kan give vækst i Danmark.

Udmeldingen fra ministeren kommer efter kritik fra statsrevisorerne i juni måned. Statsrevisorerne påpegede her, at universiteterne har for mange penge bundet i egenkapital.

Morten Østergaard har nu svaret statsrevisorerne, at regeringen har sikret forskningsbudgettet tre år frem, hvorfor universiteterne kan forholde sig roligt til deres økonomiske fremtid og gøre brug af opsparingerne.

Danske Studerendes Fællesråd mener ikke, at det vil løse problemet med dalende kvalitet på landets universiteter. Rådet opfordrer i stedet Morten Østergaard til at tage ansvar og holde op med at beskære økonomien.

Samtidig tager underdirektøren i Dansk Industri, Charlotte Rønhof, ministerens garanti med forbehold.

»Det er rigtigt, at universiteterne har fået større tryghed med de treårige bevillinger til forskning. Men det har de ikke, når det gælder uddannelse, hvor årgangene jo svinger, og derfor ved universiteterne stadig ikke i alle år, hvad de har at gøre godt med. Vi er bekymrede for, hvor meget undervisning, der bliver givet til de studerende, og den bekymring fastholder vi,« siger hun til Politiken.

Dagens Gossip