Minister vil stoppe overbetaling af plejehjem

Skrevet af admin

21/12/2013

Dagens topnyheder

Socialminister Annette Vilhelmsen (SF) anerkender nu, at der sker overbetaling af friplejehjem fra de kommunale kasser, og at det sker på bekostning af beboerne i offentlige plejehjem.

Det vil hun have lavet om, skriver Politiken lørdag.

Det fremgår af et brev til blandt andet Aarhus Kommune, der har henvendt sig til ministeren, fordi man mener, at skatteborgerne betaler over 100.000 kroner mere årligt per friplejehjemsplads end til en plads i en kommunal plejebolig.

Ministeren skriver i svaret, at "det er sandsynligt, at gennemsnitsudgiften pr. beboer i friplejeboliger på landsplan faktisk er højere end udgiften til kommunale plejeboliger".

Det er første gang, at en minister så klart slår fast, at der er tale om overbetaling, skriver Politiken.

Det, der også får dem til at juble på rådhuset i Aarhus, er, at ministeren skriver, at der er påbegyndt et arbejde "om at indføre en ny afregningsmodel".

Men skulle Annette Vilhelmsen selv bestemme, havde vi slet ikke friplejehjem her i landet, siger SF-formanden til Politiken:

- Det er ikke en blomst fra vores have, fastslår hun med henvisning til, at det var den borgerlige regering, der indførte friplejehjem i 2007.

- Jeg er ikke tilhænger af, at nogen kan tjene penge på dette område - selv om der er mange udmærkede friplejehjem, siger Annette Vilhelmsen videre til Politiken.

Ministerens hensigt er engang til foråret at være klar med et nyt takstsystem, men Annette Vilhelmsen understreger, at det ikke er nemt.

Blandt andet fordi kontrakter med friplejehjem gælder i 10 år.

I erhvervsorganisationen Dansk Erhverv, der organiserer blandt andet mange friplejehjem, er velfærdspolitisk chef Marie Louise Kirring Løvengreen enig i, at private og kommunale plejehjem skal have samme afregning.

Men hun mener, at kommunerne ofte glemmer at indregne alle de udgifter, de har til egne plejehjem, og som de sparer ved de private.

- Hvis det var så attraktivt at drive friplejehjem, ville flere gøre det. Indtil nu er kvoterne for, hvor mange, der kan oprettes, ikke opbrugt, siger hun til Politiken.

/ritzau/