Minister vil stoppe useriøse andelsboligprojekter

Ifølge avisen lever flere tusinde andelshavere i dag tæt på konkursen, da økonomien i deres andelsforening ikke hænger sammen. Det gælder ikke mindst en række foreninger stiftet fra 2005 til 2007, hvor boligpriserne var på deres højeste.

Flere foreninger blev her stiftet med overoptimistiske budgetter, ingen kapitalindskud i foreningen og løfter om, at andelshavere ikke skulle hæfte. Det skete ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten for at få økonomien til at hænge sammen for potentielle andelshavere.

»Jeg kan ikke lovgive med tilbagevirkende kraft, men jeg har bedt mine embedsmænd kigge på, om vi ikke kan stramme vilkårene for at stifte en andelsboligforening, så det står klart, at budgetterne skal hænge sammen. Der skal være taget højde for nødvendig vedligeholdelse, og der skal være et vist kapitalindskud fra starten. På den måde kan vi forhåbentlig sikre, at fremtidige andelshavere klædes på til at træffe det kloge valg, så foreningen ikke får problemer senere,« siger Carsten Hansen til avisen.

Ifølge Andelsportalen har op mod hver ottende andelsboligforening dårlig økonomi.

Direktør Jan Hansen fra Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, som repræsenterer knap halvdelen af landets over 200.000 andelsboliger, mener, »at man kommer længere med advarsler end forbud«.

»Lige for tiden har banker og kreditforeninger strammet op og stifter kun foreninger med krav om indskud og minimumskrav til andelen af lån med løbende afdrag. Forsigtigheden kan blive fortrængt i takt med, at ejendomspriserne stiger. Det er det billede, vi før har set,« siger han til avisen.

Dagens Gossip