Minister: Virksomheder skal oppe sig for at få fat i unge

Virksomhederne gør for lidt for at få unge til at vælge erhvervsskolen frem for gymnasiet.

Det mener undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V), der i et interview med Ugebrevet A4 revser de danske virksomheder.

De må - siger ministeren - op på dupperne, oprette flere praktikpladser og åbne arbejdspladserne op, så de unge opdager, at moderne dansk industriproduktion er en spændende verden med robotter, it og ny teknologi.

- Det nytter ikke, at virksomhederne hele tiden siger, at de kommer til at mangle 65.000 faglærte om ti år og klager over, at de unge ikke bliver udfordret på deres uddannelsesvalg, hvis virksomhederne ikke selv åbner op og gør en aktiv indsats, siger hun til Ugebrevet A4.

Venstre-ministeren er bemærkelsesværdig kritisk over for de arbejdsgivere, der traditionelt er borgerlige støtter.

- Det er ikke nok bare at have et sodavandsbesøg for de unge på en virksomhed. Man skal have dem i praktik og lave undervisningsforløb, hvor eleverne får en fornemmelse af, hvilke job, der er i moderne danske virksomheder.

- Derfor skal vi opfordre og presse virksomheder og også fagforeninger til at spille en større rolle i udskolingen, så eleverne kommer ud i virkeligheden og bliver afklaret om deres uddannelsesvalg og ikke bare skal læse det i en bog, siger hun.

/ritzau/

Dagens Gossip