Ministerdrømme splitter DF-bagland

Dansk Folkeparti skal ikke i regering efter næste valg. Så klar er meldingen fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl (DF), i et interview med Berlingske op til partiets årlige landsmøde, som finder sted i denne weekend i Herning Kongrescenter.

»Vi skal ikke i regering. Det er jo sporene fra SF, der skræmmer os. Vi har kunnet se, at de har tabt meget på gulvet. Vores mål er at få politisk indflydelse, og det er vores vurdering, at der er størst politisk indflydelse ved ikke at være i regering,« siger han.

Men den holdning er det ikke alle i partiet, der deler. Det viser en rundspørge, som Berlingske Research har lavet blandt partiets lokalformænd. 69 ud af 93 lokalformænd har deltaget i rundspørgen, og blandt dem er der stor splittelse om spørgsmålet. Mens 31 af de lokalformænd, der har besvaret rundspørgen, er helt eller overvejende enige i, at Dansk Folkeparti skal gå efter ministerposterne efter næste valg, er stort set lige så mange – nemlig 29 af de adspurgte overvejende eller helt uenige.

Flere af de lokalformænd, som ønsker Dansk Folkeparti i regering, understreger, at ministerposterne er den sidste bastion for det parti, som før i tiden blev betragtet som kontroversielt og ikke stuerent. Og når Gallup-undersøgelser længe har peget på, at Dansk Folkeparti henter stemmer fra 16-17 procent af danskerne, vil ministerposter kun være på sin plads, lyder et af de argumenter, som går igen i Berlingske Researchs rundspørge i DF-baglandet.

Som en af dem skriver:

»Det er vigtigt, at Dansk Folkeparti kommer med i en regering, hvis man ønsker, at Danmark skal stå som et demokratisk land. At udelukke så mange vælgere på landsplan hører kun til i et samfund, hvor man ikke ønsker at repræsentere borgerne, som har en anden opfattelse end en selv, og så må man stille sig det spørgsmål, om vi lever i et frit samfund.«

På modstandersiden går særligt ét argument igen.

»Indflydelse er vigtigere end at sælge ud for en ministerpost,« skriver en af lokalformændene.

Flere lokalformænd peger ganske som Kristian Thulesen Dahl på SF som et eksempel på, at man kan komme til at betale en dyr pris for ministerposter. Derfor ser de hellere, at partiet henter størst mulig indflydelse uden for regeringen – ganske som i de ti år, hvor Venstre og Konservative sad i regering frem til 2011.

Kristian Thulesen Dahl ser dog kun splittelsen som »et udtryk for, at de vurderer, at vi er mindst lige så kvalificeret til at være i regering, som så mange andre«.

Derfor har det ingen betydning for partiformandens overbevisning.

»Det ændrer selvfølgelig ikke min indstilling. Vi foretager en benhård kalkule af, hvor vi får mest indflydelse, og det er ikke i regering, som vi ser det nu. Det tror jeg også, der er stor respekt for i vores bagland,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Dagens Gossip