Ministeren opfordrer kommuner til at trodse K-veto

»Verden går jo ikke i stå, fordi de Konservative har sagt, at de ikke vil være med,« siger børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S), der opfordrer kommunerne til at »tyvstarte« på reformen, som - med det konservative veto - først kan træde endeligt i kraft med et flertal efter næste valg.

»Der bliver allerede nu lavet forsøg med engelsk fra 1. klasse og enten fransk eller tysk fra 5. klasse, og de forsøgsbestemmelser vil fortsætte, så de kommuner, der gerne vil starte med fremmedsprog tidligere, vil få mulighed for det,« siger ministeren.

Hvis regeringen vil diktere, at de små poder skal lære engelsk fra 1. klasse og fransk eller tysk fra 5. klasse, kræver det en lovændring, men kommunerne er i deres gode ret til af egen fri vilje at gennemføre forsøg.

»Der er også en række elementer, som ikke kræver lovændringer. En af de store satsninger er det kompetenceløft af lærere, ledere og pædagoger, vi har afsat midler til, og det vil vi selvfølgelig gå i gang med at udmønte. Vi vil gerne have, at alle lærere bliver efteruddannet til det, der svarer til linjefagskompetencerne i de fag, de underviser i,« siger Christine Antorini.

I den nye folkeskolereform, som regeringen fredag har præsenteret sammen med Venstre og Dansk Folkeparti, afsættes én milliard kroner til at styrke efteruddannelse af lærere og pædagoger, mens skolelederne bliver efteruddannet for 60 millioner kroner.

»Noget af det, vi også vil åbne for, er, at alle skoler kan lave eliteidrætsklasser og talentspor for elever, der er dygtige til musik. Det kan vi gøre igennem forsøg, og det vil vi selvfølgelig bruge som mulighed for de kommuner og skoler, der ønsker at lave andre linjer og spor i skolerne,« siger Antorini.

Hun vil nu finkæmme folkeskolereformen for at se, hvad der kan sættes i gang nu og her, og hvad regeringen kan drøfte med kommunerne i de aktuelle forhandlinger om kommunernes økonomi.

»Jeg håber, at så mange kommuner som muligt kan se, at det her er en virkelig god aftale til gavn for vores børn, og at de har lyst til at gå i gang,« siger ministeren.

Hun opfordrer igen de Konservative til at »kigge på reformen« og sætte deres underskrift på den, så hele reformen kan træde i kraft allerede fra sommeren 2014.

Dagens Gossip