Ministerpost beskytter Lula mod straf i korruptionssag

Brasiliens tidligere præsident Luiz Inacio Lula da Silva har accepteret en plads i præsident Dilma Rousseffs regering, siger regeringskilder. Den nye stilling vil kunne give Lula en vis beskyttelse i en sag om korruption og hvidvaskning af penge.

Ifølge avisen O Globo har Lula da Silva forud for et møde med Rousseff fortalt flere af sine nærmeste rådgivere, at han accepterer en plads i Rousseffs regering. Det er sandsynligt, at Lula bliver justitsminister efter Ricardo Berzoini.

Politiet mener, at Luiz Inacio Lula da Silva har taget imod bestikkelse fra det statsejede olieselskab Petroleo Brasileiro SA (Petrobras), der er verdens tredjestørste olieselskab og Sydamerikas største industrikoncern.

Pengene er ifølge politiet også gået til da Silvas parti og skal blandt andet have betalt for dele af en valgkamp. Der er ifølge politiet blevet gennemført 33 ransagninger og 11 anholdelser i sagen, der kaldes operation "bilvask".

Lula afviser alle beskyldninger og siger, at sigtelserne er politisk motiverede.

Den tidligere brasilianske præsident siger, at politiaktionen imod ham, hvor hans hjem er blevet ransaget, og hvor han er blevet bragt ind til afhøring i sagerne om korruption, er udtryk for manglende respekt for demokratiet.

Eks-statsoverhovedet, der stadig er magtfuld, har tidligere kaldt sagen for et mediecirkus frem for en seriøs efterforskning.

På fredag ventes et større antal brasilianere at gå på gaden for at vise deres støtte til Lula, da de ikke mener anklagerne om korruption er sandfærdige.

Lula da Silva er stifter af Brasiliens første arbejderparti, PT, der var med til at skrive landets forfatning efter diktaturets fald i 1970'erne.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip